Svetleća lopta snimljena iznad Niša: Viđa se jednom u 80.000 godina, možda je vidite i vi, o ovome je reč

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Koliko puta ste, onako za sebe, kad vam je svega preko glave rekli "Bože, što me/nas" ne strefi neka kometa". E pa, ovih dana ste možda nikad bliže tome!

Naime, na svom putu "oko sveta" impresivna kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan - Atlas), kako tvrde Nišlije, viđena je pre par večeri na nebu iznad njihovog grada! Da je ovo apsolutni raritet, govori nam sam naziv kojoj joj daju naučnici - "kometa veka". Takvom je smatraju jer treba joj čak 80.000 godina da napravi krug oko Sunca.

Pre nekoliko večeri snimljena je na nebu iznad Niša. Izgleda kao svetleća lopta, prizor je filmski. U zavisnosti od oblačnosti, od 12. do 30. oktobra ljudi će moći da vide kometu dvogledom ili čak golim okom.

Kako je za britanski "Gardijan" objasnio Dr Gregori Braun, stariji astronom u Kraljevskoj opservatoriji Grinič, ova kometa verovatno stiže iz Ortovog oblaka, na spoljnoj granici solarnog sistema.

Dobra vest za sve one kojima je sad žao što je nisu videli jeste da "sreću" mogu da okušaju posmatrajući nebo sve do 30. oktobra, i to ne nužno dvogedom, već i golim okom.

Inače, kako je pisao Telegraf nauka, "kometu veka" dok je preletala severnu hemisferu uspeli su da snime ljubitelji astronomije širom sveta. U subotu, 12. oktobra, nalazila se na udaljenosti od oko 44 miliona milja od Zemlje.  Snimci iz Velike Britanije, SAD i Azije pokazali su kometu unutar unutrašnjeg Sunčevog sistema.

Budući da se, kao što rekosmo, ovaj fenomen se dešava okvirno na svakih 80.000 godina, može se reći da je sa planete Zemlje poslednji put bila vidljiva u doba neandertalaca.

Prema britanskom Kraljevskom astronomskom društvu (RAS), veruje se da je kometa došla iz Ortovog oblaka - džinovske sferne školjke koja okružuje naš solarni sistem i koja sadrži milijarde objekata uključujući komete.

Sama brojka 2023 u nazivu, naravno ukazuje na to da je otkrivena prošle godine i to od strane kineske opservatorije Cučinšan (Ljubičasta planina) i južnoafričke ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System).Po ovoj drugoj je i dobila ime, a dve opservatorije su je otkrile svaka za sebe.

Dr Robert Mejsi, zamenik direktora RAS-a, rekao je da bi snimanje komete moglo biti moguće, posebno ako se koristi digitalna refleksna kamera sa jednim sočivom. Međutim, i ako imate dobru kameru mobilnog telefona i mali teleskop, ukazuje Mejsi, možete uspeti da "uhvatite" ovu pojavu. "Držati mobilni telefon uz okular teleskopa i pokušati da slikate na taj način”, objašnjava on. Dr Mejsi je rekao da je ta metoda "dobro funkcionisala" sa kometama kao što je NEOVISE 2020.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak neidentifikovanog, svetlećeg objekta uočenog kako lebdi na nebu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Besna glista

    15. oktobar 2024 | 13:35

    Čudi me da već nema gomila komentara u kojima će se izraziti sumnja da je u pitanju kometa.😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA