Radiša je 5 put skuvao kačamak za rekord, smeši mu se i "Ginis": To nas je othranilo kad nije bilo struje

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U Medveđi kod Despotovca tokom vikenda je skuvan kačamak težine 101 kilogram kojim je oboren nacionalni, a verovatno i Ginisov rekord od 95 kilograma. Poljoprivrednik Radiša Radosavljević je peti put za postizanje rekorda pripremao ovo srpsko nacionalno jelo.

Da obori sopstveni rekord od 95 kilograma skuvanog kačamaka Radiši je bilo potrebno 65 litara vode, kilogram soli, dva litra ulja i 48 kilograma brašna. Domaćin iz Medveđe bavi se poljoprivredom, obrađuje 65 hektara zemlje, a kačamak kaže nije slučajno odabrao da njime zadivi sve koji vole ovo jelo od kukuruznog brašna.

"Nacionalno jelo, to nas je othranilo kada nije bilo struje, kad narod nije imao, kad se išlo trbuhom za kruhom”, ističe Radiša Radosavljević, rekorder u kuvanju kačamka. Nastavlja: "Pa, šta je radilo kad nije bilo struje, pa jedino vodenice, tada su se mleli pabirci, mali ovolicki korenčići, bralo se u kanaticama”.

Bez dobrog brašna, kaže Radiša, ne može da skuva dobar kačamak. U njihovom kraju radi još samo jedna vodenica potočara. Za džak od 50 kilograma kukuruza potrebno je dva sata mlevenja.

"Poenta je ni mnogo brz kamen, ni mnogo spor, znači polako samleveno, prosejano na situ za proju“, naglašava Radiša Radosavljević, rekorder u kuvanju kačamaka.

Za kuvanje u kućnim uslovima potrebno vam je deset do petnaest minuta zavisno o kojoj se količini radi. Ovaj kačamak koji pretenduje da obori nacionalni rekord kuva se više od dva sata.

Na pitanje da li je napono, Radiša odgovara: "Jeste, ali se trudimo da ispoštujemo to, imamo dobru vatru, dobar plin biće to i pre, znači nekih sat i petnaest minuta na dobroj vatri, inače na drvima dva, dva i po sata.“

Da se kačamak izlije na sto kako bi se precizno izmerio bila je potrebna pomoć prijatelja jer kazan sa skuvanim kačamakom nije nimalo lak.

"Ovim putem, peti put Radiša iz Medveđe je osvojio neki svoj nacionalni svetski rekord, 177 centimetara, 101 kilogram i debljine nekih četiri i po centimetra“, navodi Dejan Novaković, profesor kuvarstva.

Kačamak se nekada služio direktno na sofri, oko koje su se okupljali članovi porodice. Ovaj kojim je Radiša oborio nacionalni rekord uz sir su probali meštani Medveđe i stručni žiri. Snimak i podaci biće poslati i za obaranje Ginisovog rekorda koji takođe drži Radiša Radosavljević iz Medveđe.

(Telegraf.rs / RTS)

Video: Kačamak na pirotski način - nije ono na šta ste prvo pomislili

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA