Danas je najvažniji praznik za žene: Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan služili Liturgiju u manastiru

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služili su danas, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, Liturgiju u manastiru Đunis, saopštila je SPC.

Navodi se da se po tradiciji na današnji praznik, koji naročito slave žene, vernici iz svih krajeva sveta skupljaju u ovom manastiru koji je posvećen prazniku Pokrova Presvete Bogorodice.

Patrijarh srpski je nakon čitanja Jevanđelja rekao da tamo gde se pokazuje sila i ljubav Božja nastaje Božje čudo.

"Stoga, s obzirom da je sva tvorevina potvrda, pokazatelj i izraz sile i ljubavi Božje, sva tvorevina je svojevrsno umu čovekovom nepojmljivo čudo. Međutim, čudo nad čudima jeste sam čovek, jer on je po preimućstvu najveći izraz ljubavi Božje i Njegove sile zato što je stvoren po slici i prilici Božjoj. Čudo je i čudesan je i unutarnji svet čovekov. Zato sve što vidimo, ali i ono što ne vidimo, upućuje nas na Boga, jer je to mogućnost i prilika da upoznamo Boga, da prepoznamo Njegovu silu", rekao je patrijarh srpski.

On je istakao da SPC danas slavi Pokrov Presvete Bogorodice i da je Ona je čudo nad čudima.

"Od čudesnog Začeća, do Njenog Uspenja – sve je čudo u Njenom životu. U Njenom životu, kao što je i u životu svakog od nas, čudo je posledica i rezultat ne samo ljubavi Božje, ne samo Njegove sile, nego i Njene, odnosno naše, vere. U današnji praznik, slaveći Presvetu Bogorodicu, i Ona je čudo ljubavlju i silom Božjom, ali i svojom verom, svojim poverenjem, svojom posvećenošću čitavim svojim bićem Bogu i, naravno, bližnjem. Ko god je posvećen Bogu, on je neizostavno, kao izraz te posvećenosti, kao plod te posvećenosti, posvećen i bližnjem. I Presveta Bogorodica jeste zaista čudo nad čudima, jer je svim svojim umom, srcem, telom, čitavim svojim bićem, onim što jeste i verom bila posvećena Bogu, ali i posvećena i nama ljudima", naglasio je patrijarh srpski.

Posle osvećenja slavskih prinosa koje je pripremila igumanija đuniška Marija sa sestrinstvom, arhiepiskop Stefan je zahvalio na pozivu da učestvuje u proslavi manastirske slave i tom prilikom uručio mitropolitu Arseniju na dar ikonu Presvete Bogorodice.

U znak sećanja i uspomene na posetu Bogorodičinom manastiru u Đunisu, mitropolit Arsenije je darivao patrijarha Porfirija i arhiepiskopa Stefana ikonama Pokrova Presvete Bogorodice, koje su posebno živopisane za današnju svečanu priliku, na kojima su oslikani manastirski hram i kapela nad čudotvornim izvorom.

Dobrodošlicu u Eparhiju nišku je patrijarhu Porfiriju i arhiepiskopu Stefanu poželeo mitropolit niški Arsenije i istakao da su se u ovom manastiru pre dve ipo godine vodili razgovori o uspostavljanju kanonskog i liturgijskog jedinstva između Srpske Pravoslavne Crkve i Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske Arhiepiskopije.

"Upravo ovde, u ljubavi, u bratskom razumevanju, poštovanju i uvažavanju postignut je taj dugoočekivani dogovor koji je doneo radost i srpskom i bratskom makedonskom narodu i ispunio naša srca radošću. Još tada je bilo reči da jednu Liturgiju zajedničku u bratskoj ljubavi i jedinstvu služimo ovde, u ovoj svetoj obitelji, da zablagodarimo Bogu i Presvetoj Majci Njegovoj, koja je svojim zastupništvom i molitvama učinila da dođe do tog dugoočekivanog jedinstva", rekao je mitropolit Arsenije.

"To je još jedno čudo Presvete Bogorodice, čudo koje se desilo u ovoj svetoj obitelji", rekao je patrijarh Porfirije i dodao da je, kao što nikome nije bio potreban prevod prilikom posete Severnoj Makedoniji, siguran da ni danas nikome nije bio potreban prevod.

Manastir je podignut na mestu na kome se 24. jula 1898. Presveta Bogorodica javila devojčici Milojki Jocić koja je imala 13 godina i radila je u polju sa svojim sestrama, a kada je pošla do izvora po vodu, videla je Presvetu Bogorodicu koja joj je, prema verovanju, rekla da će se na tom mestu isceljivati mnogi bolesnici.

Ističe se da se za ovaj događaj brzo pročulo, pa su mnogi bolesni počeli da se skupljaju na izvoru gde su se isceljivali. Sa blagoslovom Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, episkopa žičkog, 1934. na tom mestu podignut je drveni hram posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice.

Liturgiju u manastiru koji je prvobitno bio muški, od 1968. je preobražen u ženski, služili su sem patrijarha Porfirija i arhiepiskopa Stefana mitropoliti prespansko-pelagonijski Petar, debarsko-kičevski Timotej, bački Irinej i niški Arsenije, kao i episkop heraklejski Kliment i jenopoljski Nikon.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Premijer Vučević prisustvuje vidovdanskoj liturgiji u Ravanici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kanađanin

    14. oktobar 2024 | 18:37

    Srećan svima vernicima koji slave tenksgiving dej u Kanadi. Najradosniji praznik. Ajte na ćurku i kavu iz starbaksa. Ziveli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA