Oko 20.000 dinara za studente ovih smerova u Srbiji: Ministarstvo prosvete otvorilo novi konkurs, evo uslova

 
E. T.
E. T.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Poslednjih godina u Srbiji je sve manje nastavničkog kadra po školama, a najviše ih nedostaje kada su matematika, fizika, informatika, engleski, srpski i nemački jezik u pitanju. Upravo iz tog razloga, a kako bi se motivisali studenti koji studiraju na ovim smerovima da kasnije rade u školama, Ministarstvo prosvete daje posebne stipendije za deficitarna zanimanja od 19.800 dinara mesečno, dok prijave za iste traju do kraja ovog meseca, odnosno oktobra 2024. godine.

Pomenute stipendije dobijaju studenti druge i treće godine na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Prištini (sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici) i Novom Pazaru. Kako bi država znala koliko ima nestručnog kadra u nastavi u vaspitno-obrazovnim ustanovama, odnosno, koliko nastavnika nema adekvatno obrazovanje predviđeno Pravilnikom o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika, sve škole su do 23. septembra morale da dostave Ministarstvu prosvete podatke.

Kako iz Ministarstva navode, podaci se sada obrađuju, a prema poslednjim dostupnim od 75.883 nastavnika u školama, 2.060 nije imalo odgovarajuće obrazovanje.

"Jedna od prioritetnih oblasti za osiguranje kvaliteta u univerzitetskom obrazovanju i vaspitanju, koje predviđa Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, jeste i opšte osnaživanje nastavnika, njihovog profesionalnog razvoja i napredovanja, kao i opredeljenje za dalje unapređivanje sistema u ovom segmentu. Nedostatak nastavnika određenih profila pitanje je sa kojim se u većem ili manjem obimu suočava veliki broj država", objašnjavaju iz Ministarstva prosvete.

Kako iz Ministarstva dalje dodaju, određene osnovne škole tokom školske godine, a u situaciji kada nisu mogle da na određeno vreme angažuju nastavnike u skladu sa pravilnikom, angažovale su nastavnike sličnih predmeta da drže uglavnom matematiku i fiziku i u mnogo manjem obimu druge predmete, dok ističu kako ovi problemi nisu uočeni kod nastavnika koji su zaposleni na neodređeno vreme.

"Kao vid podstreka, Ministarstvo prosvete stipendira studente druge i treće godine studija koji studiraju matematiku, fiziku, informatiku, engleski, srpski i nemački jezik", naglašavaju iz Ministarstva.

Studenti ovih smerova mogu da se prijave na konkurs

Univerzitet u Beogradu: Fakultet za obrazovanje učitelja i vaspitača: OAS vaspitač u predškolskim ustanovama, obrazovanje učiteljaBiološki fakultet: OAS biologijaFizički fakultet: bilo koji studijski program OASFilološki fakultet: OAS jezik, književnost, kultura, moduli: engleski jezik i nemački jezik, srpski jezik i književnostHemijski fakultet: IAS nastava hemijeMatematički fakultet: OAS matematika, modul: profesor matematike i računarstva

Univerzitet u Novom Sadu: Prirodno-matematički fakultet: IAS dvopredmetne nastave prirodnih nauka, matematike i računarstva, master profesor matematike, master profesor fizike, OAS matematika, fizika, biologija, modul: diplomirani biolog, IAS nastava hemijeFilozofski fakultet: OAS jezik, književnost i kultura, moduli: engleski jezik i književnost, nemački jezik i književnost, srpski jezik i književnostPedagoški fakultet Sombor: OAS diplomirani vaspitač i učiteljUniverzitet u NišuPrirodno-matematički fakultet: OAS matematika, fizika, hemija, biologijaFilozofski fakultet: OAS nemačkog jezika i književnosti, anglistika i srbistikaPedagoški fakultet Vranje: OAS obrazovanje vaspitača i učitelja i IAS tehnika i informatika

Univerzitet u Kragujevcu: Prirodno-matematički fakultet: OAS matematika, fizika, hemija, biologijaFilološko-umetnički fakultet: OAS engleski jezik i književnost, nemački jezik i književnost i srpski jezik i književnostPedagoški fakultet Užice: OAS učitelj i vaspitačFakultet Pedagoških nauka Jagodina: OAS vaspitač u predškolskim ustanovama i učitelj

Univerzitet u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici: Prirodno-matematički fakultet: OAS matematika, fizika, biologija, hemijaFilozofski fakultet: OAS engleski jezik i književnost, srpski jezik i književnostUčiteljski fakultet Prizren: OAS vaspitač i razredna nastavaDržavni univerzitet u Novom PazaruOAS matematika, matematika-fizika, hemija, biologija, vaspitač u predškolskim ustanovamaIAS matematika, srpska književnost i jezik, engleski jezik i književnost

Na sajtu ministarstva stoji i da se "korisnici stipendija obavezuju da će u roku od dve godine od diplomiranja prihvatiti posao u školi na teritoriji Republike Srbije koji im se ponudi i da će ostati da rade u školi najmanje onoliko dugo koliko su primali stipendiju".

Studenti koji se ne školuju za nastavnike 

Studenti koji ostvare pravo na stipendiju, a upisani su na studijske programe koji u svom nazivu nemaju odrednicu profesor ili nastavnik određenog predmeta, obavezuju se da tokom daljeg studiranja iz grupe izbornih predmeta biraju predmete iz oblasti didaktike, pedagogije, metodike nastave i psihologije.

Potrebna dokumenta

- Prijava

- Uverenje o upisanom zimskom semestru odgovarajuće godine studija i postignutom uspehu u prethodnim godinama studija

- Dva primerka svojeručno potpisanog ugovora o studentskoj stipendiji i štampanih očitanih podataka sa elektronske lične karte ili foto-kopija važeće lične karte (bez čipa)

- Dopuna dokumentacije može se izvršiti u roku predviđenom za dokumentovane prigovore

* Podneta konkursna dokumenta se ne vraćaju

- U suprotnom, stipendista se obavezuju da će u celosti u dvostruko dužem roku od vremena u kojem je primao stipendiju vratiti ukupan iznos stipendije koju je primao, uvećan za referentnu kamatnu stopu Narodne banke Srbije i uvećan za još tri odsto.

Za koga je namenjen konkurs

- Studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija ili autonomna pokrajina

- Prvi put su upisani u tekućoj školskoj godini u drugu ili treću godinu studija 1. stepena

- Predviđenih studijskih programa, finansiraju se iz budžeta

- Nisu u radnom odnosu

- Imaju državljanstvo Republike Srbije i prebivalište na teritoriji Srbije

- Nisu gubili nijednu godinu tokom studija

- Položili su sve ispite iz prethodnih godina studija i imaju prosečnu ocenu najmanje sedam i po.

Što se same stipendije tiče, ona se isplaćuje u 12 jednakih mesečnih rata, preko studentskog tekućeg računa otvorenog kod ovlašćene banke, a obustavlja se u slučaju netačno prikazanih podataka, zatim kada istovremeno prima stipendiju, kredit ili sličan oblik davanja po drugom osnovu iz budžeta Republike Srbije, ili kada izgubi pravo na finansiranje studiranja iz budžeta ili napusti studije, navodi se u Ministarstvu prosvete.

(Telegraf.rs)

Video: Sajam obrazovanja pruža mogućnost studentima da se upoznaju sa stranim univerzitetima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    14. oktobar 2024 | 15:34

    Свим студентима из унутрашњости треба дати стипендију пошто су станови прескупи за раднички џеп...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA