"Do 2030. imaćemo do 560 KATASTROFA GODIŠNJE" Crveni krst edukuje mlade: Evo šta raditi u slučaju nepogoda

 
E. S.
E. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Klimatske nepogode sve češće pogađaju različite delove naše planete, a prema trenutnim klimatskim projekcijama, do 2030. godine, svet će se suočiti sa oko 560 katastrofa godišnje. Imajući to u vidu, a na Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, Sanja Drezgić Ostojić iz Crvenog krsta Srbije istakla je da svaki pojedinac ima odgovornost da u svojoj zajednici doprinese da ona bude bezbednija i da se lakše odbrani od svih nadolazećih opasnosti koje idu sa klimatskim promenama.

Crveni krst Srbije bio je aktivan i uključio se u prikupljanju pomoći  i u nedavnim poplavama i klizištima na području Donje Jablanice i Konjice gde su poginule 23 osobe, a prema rečima Sanje Drezgić Ostojić, ta organizacija je u stalnoj komunikaciji sa kolegama iz Društva Crvenog krsta/Križa Bosne i Hercegovine, koji su ih obevestili da im je najpotrebnija novčana pomoć.

Kako je ona istakla, u tu svrhu Crveni krst Srbije otvorio je namenski račun gde prikupljaju sredstva za pomoć pogođenom stanovništvu.

"Na portalu Crvenog krsta može se pronaći broj tog žiro-računa i kju-ar kod koji direktno vodi na uplatu, a do sada je prikupljeno negde oko 300.000 dinara", kaže Drezgić Ostojićeva i napominje kako im je rečeno da nema potrebe za slanjem timova koje je Crveni krst Srbije ponudio kao ni za pomoći u robi.

Drezgić Ostojić naglašava da je sistem zaštite i spasavanja u Srbiji dosta naučio iz poplava 2014. godine, te da se upravo u delu pripreme i ojačavanja zajednice radilo na tome na koji način je moguće da se smanje rizici i kako da se nose sa nepogodama, ali i da se takođe radilo i na ranim upozorenjima.

"Crveni krst je deo tog integrisanog sistema i dosta radimo i na pripremi i na smanjenju rizika od katastrofa, u radu sa mladima, sa zajednicama", kaže Drezgić Ostojićeva za RTS.

Vežbe evakuacije u beogradskim školama

U sklopu Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, Drezgić Ostojevića najavljuje da će u utorak u svim beogradskim osnovnim školama održati vežba evakuacije, a na kojoj će se đaci upoznati sa putevima evakuacije u svojoj školi u slučaju neke opasnosti.

Ona je još dodala kako Crveni krst Srbije u saradnji sa Unicefom, tokom sledeće nedelje održava i trening gde će se govoriti o tome na koji način mladi mogu doprineti kao volonteri u svojoj lokalnoj zajednici, da podignu kulturu bezbednosti i da doprinesu zaštiti.

"Svaki pojedinac ima odgovornost u svojoj zajednici da doprinese da ona bude bezbednija i da se lakše odbrani od svih nadolazićih opasnosti koje idu sa klimatskim promenama", kazala je Drezgić Ostojić, a govoreći o nedavno uspostavljenom Registru rizika od katastrofa koji prikuplja podatke o svemu onome što bi moglo da usledi, Sanja Drezgić Ostojić istakla je da taj dokument opisuje na koji način su sredine i od kojih rizika ugrožene, kao i koje sredine su najviše ugrožene od poplava, klizišta, zemljotresa.

"Svako može biti volonter Crvenog krsta, samo je potrebna dobra volja. Ko želi da postane volonter može da dođe u organizaciju Crvenog krsta na teritoriji opštine na kojoj stanuje", objasnila je Drezgić Ostojić.

(Telegraf.rs/RTS)

Video: Umesto glave, čuvao veliki TV: Grad se rušio od razornog zemljotresa, a on je imao samo jednu misiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA