Sajam obrazovanja pruža mogućnost studentima da se upoznaju sa stranim univerzitetima

 
E. T.
E. T.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ovogodišnji 25. Sajam obrazovanja Edu Fair koji se održava danas u Beogradu omogućava studentima da se upoznaju sa brojnim mogućnostima obrazovanja i usavršavanja koje nude visoke škole i univerziteti u inostranstvu. Sofija Jeremić ispred Integral Edu rekla je da su na sajmu među 60 obrazovnih institucija, prisutni univerziteti i iz Dubaija, Japana i Koreje koji su zainteresovani za studente iz Srbije.

''Primećujemo da je trend obrazovanja u inostranstvu rastući i uzrok tome je globalizacija, kao i sve veći broj inostranih kompanija koje zahtevaju znanje engleskog jezika i snalaženje u internacionalnom okruženju. Studenti prilikom studija u inostranstvu dobijaju viši nivo samopouznanja, umrežavanja sa drugim studentima i to su faktori koji ih motivišu za studiranje u inostranstvu'', rekla je Jeremić za Tanjug. Jeremić navodi da studenti kao destinaciju za studiranje najčešće biraju Veliku Britaniju, Grčku, Holandiju i Nemačku.

''Velika Britanija je najčešći izbor studenata zbog programa iz različitih oblasti, najčešće su im zanimljive psihologija i biznis. Popularne destinacije su Holandija i Nemačka, koje su poznate po novitetima u oblasti obrazovanja. Ono što nisam napomenula je Grčka gde je studentima zanimljiva oblast turizam'', rekla je Jeremić. Dodala je da će zbog velikog interesovanja sutra organizovati Sajam obrazovanja u hotelu Ambasador u Nišu od 16 do 18 časova. Savetnik za visoko obrazovanje Nikola Traživuk smatra da su prestižni univerziteti razlog zašto studenti žele da studiraju u SAD, kao i da u Čikagu ima najviše naših studenata. ''SAD su mesto gde se nalaze najpopularniji, ali i najprestižniji univerziteti.

Takođe, postoji velika dijaspora u SAD, tako da, prilikom odabira fakulteta, to može da bude još jedan od razloga. Postoji dosta studenta koji traži, isključivo Čikago iz razloga što tamo ima dosta naših ljudi'', rekao je Traživuk za Tanjug. Traživuk je dodao da je u poslednjih nekoliko godina sve više studenata opredeljuje za oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike jer sve više zemalja nude stipendije u oblastima STEM-a. ''U nekoliko prethodnih godina veći broj zemalja nudi stipendije ili mogućnosti za rad i usavršavanje nakon studija u oblastima STEM-a. To su oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. Tako da poslednjih godina beleži se dosta veliki rast i u tim oblastima'', rekao je Traživuk.

Video: Manifestacija „Edukativni i kreativni dani za porodice i lica sa retkim bolestima“

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA