Plasman reprezentacije gluvih fudbalera na 10. Evropsko prvenstvo nije bio moguć bez Roma: Snaga i timski duh

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Reprezentacija gluvih fudbalera Srbije ostvarila je zapažen uspeh na 10. Evropskom prvenstvu gluvih u Antaliji, Turska, pokazavši izvanrednu posvećenost, timski duh i sportski potencijal. Takmičenje, koje okuplja najbolje evropske timove gluvih, pokazalo je koliko su sport i fizička aktivnost važni za socijalnu inkluziju osoba sa invaliditetom.

Uz mnoge izazove s kojima se susreću sportisti gluve zajednice, naš tim je pokazao nesalomiv duh i ostvario značajan plasman, nakon 50 godina. Igrači su na terenu demonstrirali ne samo veštine i talenat, već i neverovatnu mentalnu snagu, dok su izvan terena stvarali mostove prijateljstva i saradnje sa kolegama iz drugih zemalja. Ovaj plasman nije samo uspeh u sportskom smislu, već i dokaz da sport može biti moćno oruđe u borbi za ravnopravnost, socijalnu inkluziju i smanjenje predrasuda prema osobama sa invaliditetom. No sve to nije bilo moguće ostvariti bez konkretne podrške prijatelja iz Evrope iz romske zajednice.

Kenan Emini i Roma Centrum iz Berlina: Snaga solidarnosti i socijalne inkluzije

Posebno svetlo na ovom prvenstvu baca izuzetna podrška koju je reprezentaciji gluvih pružila organizacija Roma Centrum iz Berlina i gospodin Kenan Emini, istaknuti romski aktivista i borac za prava marginalizovanih zajednica. Ova podrška je ostvarena zahvaljujući saradnji sa Romskim fudbalskim savezom Evrope, na čijem čelu stoji generalni sekretar, osnivač reprezentacije Roma Srbije, gospodin Milorad Popović iz Beograda.

Kenan Emini i njegovi saradnici, kroz organizaciju Roma Centrum, pokazali su da je solidarnost ključna snaga koja može pomoći u rušenju stereotipa i predrasuda prema Romima, ali i drugim marginalizovanim grupama. Ovaj gest podrške gluvima kroz pomoć reprezentaciji Srbije simbolizuje važnost povezivanja različitih marginalizovanih zajednica u borbi za prava i jednakost.

Roma Centrum se već godinama zalaže za unapređenje položaja Roma i Romkinja u Evropi, pružajući im alate za socijalnu i ekonomsku inkluziju. Njihova podrška fudbalskoj reprezentaciji gluvih dolazi u trenutku kada je solidarnost među manjinama potrebnija nego ikad, a ovakav primer sinergije pokazuje koliko je važna međusobna pomoć.

Kenan Emini, kroz inicijative koje pokreće, ne samo da unapređuje položaj Roma, već otvara vrata i za širu saradnju sa drugim zajednicama, čime stvara alternativu predrasudama i stereotipima koji još uvek opterećuju evropsko društvo. Njegov rad sa Roma Centrum i Romski fudbalski savez Evrope donosi vidljiv napredak, ne samo kroz sportske aktivnosti, već i kroz edukativne, kulturne i socijalne programe.

U ovoj priči o pomoći i solidarnosti krije se ključ za razbijanje dugogodišnjih predrasuda. Saradnja između Roma i gluvih, podržana kroz sport, jeste dokaz da je inkluzija moguća kada postoji međusobno razumevanje i pomoć. Sport postaje platforma koja okuplja ljude različitih sposobnosti i porekla, a ovakvi gestovi solidarnosti pružaju jasan put ka socijalnoj koheziji i smanjenju društvenih nejednakosti.

Kenan Emini, zajedno sa svojim saradnicima iz Berlina, postavlja primer koji bi mnogi trebalo da slede – primer gde solidarnost, saradnja i sportski duh mogu izgraditi svet bez predrasuda, u kojem je inkluzija osnov za zajednički napredak.

(Telegraf.rs)

Video: Međunarodni Dan Roma obeležen u Beogradu, prisustvovala i Tamara Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA