Izložba u Vranju posvećena policajcima koji su dali život za odbranu Srbije

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju priređena je svečana promocija izložbe fotografija pod nazivom "Posebne jedinice policije južne i jugoistočne Srbije 37. odred PJP u zaštiti otadžbine".

Izložbu čine fotografije 40 poginulih pripadnika, sa područja juga i jugoistoka Srbije, kao i one sa borbenih zadataka na području Kosova i Metohije tokom sukoba sa teroristima 1998/99.

Tu su i fotografije poginulih policajaca iz ranijeg perioda, od 1992. godine, kada su pale prve žretve u redovima policije od strane bandi, koje će u godinama koje su usledile formirati terorističku OVK.

Postavka izložbe je veoma bogata, jer je ovaj region, zbog blizine Kosova i Metohije, prvi odlazio kao pojačanje policijskim stanicama na tom području, o čemu upravo svedoči i ova postavka.

Takođe, u vreme ekonomske krize devedesetih, ali i kasnije, jedinice policije i vojske, najvećim delom su se popunjavale sa podrčja jugoistočne i južne Srbije, jer je to bio jedini način zaposlenja za veliki broj maldih ljudi.

Nekadašnji komandanti ovih jedinica, govorili su o tim danima i svojim žrtvama, ali i saradnji sa ostalim snagama bezbdenossti SRJ.

Bilo je reči i o delovanju policije nakon formiranja Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije, terorističkih napada na tom području i saradnji u okviru združenih snaga bezbednosti.

Fotografije na izložbi pokazuju pripadnike PJP pred odlazak na zadatke, nakon završenih akcija, ali i retke trenutke odmora i predaha.

O težini svega što su izdržali i podneli, govori i podatak da je tokom 1998/ 99 godine na Kosovu i Metohiji poginulo 365 policajaca iz cele Srbije, 1.360 ranjeno, 60 nestalo. To znači da je svakog dana ginuo po jedna čovek, a njih 4 ranjavano.

Za 20 policajaca, ni danas nema nikakvih podataka o posmrtnim ostacima i načinu stradanja.

Otvaranju su prisustvovale porodice poginulih pripadnika PJP, predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva unutrašnjih poslova, pripadnici Posebne jedinice policije policijske brigade Beograd nekada 21. odred Posebne jedinice milicije, Ambasade i Vojnog Atašea Ruske Federacije, grada Vranja, SUBNOR - a Srbije, boračkih organizacija i Udruženja Republike Srbije, Republike Srpske, Republike Srpske Krajine, kao i pripadnici drugih jedinica koje su dejstvovale sa PJP.

Stručni konsultanti u pripremi izložbe bili su ratni komandant 37. odreda PJP pukovnik Radoslav Mitrović Čegar, brigadni general Stojan Konjikovac 549. mtbr. i pukovnik Miodrag Kapor iz 72. specijalne brigade.

(Telegraf.rs / S. T.)

Video: Rus koji je poginuo na Košarama dobio ulicu na Zlatiboru: Njegovo telo nikad nije pronađeno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA