U Nišu održana svečana akademija: 63. padobranska brigada osnovana je pre 80 godina!

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Svečana akademija povodom obeležavanja 80 godina od osnivanja 63. padobranske brigade održana je večeras u Domu Vojske Srbije u Nišu.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Dan 63. padobranske brigade i Dan vojnih padobranaca obeležavaju se u znak sećanja na 14. oktobar 1944, kada je u vojnoj bazi kraj Barija u Italiji formiran Prvi padobranski bataljon Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, a pripadnici 63. padobranske brigade 14. oktobra obeležavaju i krsnu slavu – Pokrov Presvete Bogorodice.

Obraćajući se prisutnima i čestitajući praznik, ministar Gašić rekao je da se malo država i vojski u svetu može pohvaliti povodom koji je večeras okupio prisutne u Nišu.

- Osam decenija postojanja elitne jedinice kakva je 63. padobranska brigada služilo bi za ponos i mnogo većim i moćnijim armijama. Mi se zato s pravom dičimo što u sastavu Vojske Srbije imamo brigadu čije se ime s divljenjem i poštovanjem izgovara svuda u našoj zemlji, ali i izvan nje. Dičimo se njenom današnjom snagom, opremljenošću i veštinom njenih pripadnika, ali i herojstvima zbog kojih je ova jedinica ovenčana najznačajnijim odlikovanjima. Ta herojstva plaćena su najvećim cenama – životima padobranaca – istakao je ministar odbrane.

Kako je naglasio, pozvani da stanu na branik otadžbine, oni nikada nisu uzmakli, a pred opasnošću koja se nad njih i njihovim životima nadvijala nikada nisu ustuknuli, jer pripadnici 63. padobranske brigade bili su i ostali vojnici s dve zakletve.

- Prvu su dali zemlji i narodu, drugu svojoj jedinici, svojim drugovima i samom sebi. Ljudi koji su zaslužili da budu u stroju ove brigade za obe zakletve žive i, ako je potrebno, za njih i umiru. Biti padobranac, nositi crvenu beretku i znak pripadnosti „šezdeset trećoj” oduvek je značilo biti zavetovan vojničkom i ratničkom čašću, biti spreman na najveći rizik i žrtvu. Zato je ova jedinica tako posebna i poštovana. Zato se smatra elitom naše vojske i jednim od simbola grada Niša – poručio je ministar Gašić.

Prema njegovim rečima, u suton najvećeg vojnog sukoba u istoriji, oktobra 1944. godine, grupa mladića predvođena poručnikom Vranićem, nadomak Barija u Italiji, ispisala je prve redove u veličanstvenoj i krvavoj priči o jedinici čiji Dan obeležavamo.

- Njima, od kojih je sve počelo, danas ukazujemo počast, a uz njih i svakoj generaciji padobranaca koja je gradila monumentalni status 63. padobranske brigade. S najvećim poštovanjem sećamo se onih koji su pali za slobodu Srbije i srpskog naroda, ali i onih koji su, preuzimajući svakodnevne rizike svog poziva, stradali u mirnodopskom periodu. Njima neka je mir i večni pokoj. Današnja generacija pripadnika je njihov izdanak koji svojim radom, zalaganjem i rezultatima svakodnevno svedoči da je dostojan nosilac časnog i teškog bremena tradicije ove jedinice – rekao je ministar Gašić i poručio da je državno rukovodstvo sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu preduzelo niz odlučnih mera, kako bi se naše elitne jedinice opremile i naoružale u skladu s najvećim svetskim standardima.

Ministar odbrane naglasio je da je materijalni status njihovih pripadnika danas takav da oni ne moraju da brinu za egzistenciju svojih porodica.

- Ove korake preduzeli smo svesni značaja koje specijalne jedinice imaju za bezbednost naše zemlje i građana, uvažavajući svakodnevne napore i odricanja njihovih sastava. U ovom procesu nećemo stati, nego ćemo u kontinuitetu raditi da 63. padobranska brigada i srodne jedinice naše vojske u budućnosti budu brojnije, opremljenije i srazmerno bolje plaćene – istakao je ministar odbrane.

Obraćajući se padobrancima, ministar Gašić poručio je da sačuvaju duh svoje jedinice i zajedništvo koje ih krasi i čini nesalomivim štitom pred svakom pretnjom slobodi otadžbine.

- Ponosno nosite padobranska znamenja i delite ih samo sa onima koji ih časno i pošteno zasluže. Ostanite verni zakletvama koje ste dali, jer to od vas očekuju građani Srbije. Sa željom da vaše veštine nikada više u ratu ne budu upotrebljene, čestitam vam Dan jedinice, Dan padobranaca, 80. godišnjicu osnivanja i krsnu slavu – Pokrov Presvete Bogorodice. Neka vas Bog čuva i na zemlji i na plavom nebu! Živela 63. padobranska brigada! Živela Vojska Srbije! Živela Srbija – zaključio je ministar odbrane.

U svom obraćanju, komandant 63. padobranske brigade brigadni general Nenad Zonić rekao je da ta brigada danas predstavlja stub odbrane naše vojske i države.

- Mnogo toga se dogodilo za proteklih 80 godina. Desetine hiljada padobranaca prodefilovalo je kroz naš stroj. Individualna sposobnost svakog pripadnika nikada nije bila sporna, ali ovu jedinicu pre svega čini timski duh i odanost kolektivu – istakao je general Zonić.

Prisutnima se obratio i bivši komandant jedinice general-major u penziji Ilija Todorov, koji je govorio o istorijatu te jedinice kao neko ko je, prema njegovim rečima, ceo svoj radni vek proživeo i preživeo sa padobrancima, a potom istakao da je danas prilika da se svima koji ugradiše sebe u veliki stroj 63. padobranske brigade izrazi zahvalnost i oda počast.

Komandant 63. padobranske brigade uručio je priznanja te jedinice u znak zahvalnosti za saradnju i doprinos jedinici potpredsedniku Vlade Srbije zaduženom za praćenje stanja projekata iz delokruga više ministarstava i posebnih organizacija Vlade u koordinaciji sa predsednikom Republike Aleksandru Vulinu i načelniku Generalštaba generalu Mojsiloviću.

Posebno priznanje general Zonić uručio je Savi Dragić Vranić, ćerki komandanta Prvog padobranskog bataljona Čedomira Vranića, za neskrivenu ljubav prema padobrancima i padobranskoj jedinici, dugogodišnju podršku, razumevanje i ispoljenu humanost, plemenitost i primer negovanja tradicije.

Tokom svečanosti priređen je kulturno-umetnički program u kom je učestvovao i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ sa virtuozom na violini Stefanom Milenkovićem, a prikazan je i film o jedinici u produkciji Vojnofilmskog centra „Zastava film“.

Svečanosti su prisustvovali pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici institucija Republike Srpske, predstavnici lokalne samouprave, verskih zajednica i penzionisani pripadnici 63. padobranske brigade.

(Telegraf.rs)

Video: Održana akcija civilno-vojne saradnje "Otvoreni dan"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA