Slavimo Miholjdan: Veruje se da danas možete da radite sve osim OVOGA, a evo na šta treba da obratite pažnju

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Miholjdan, koji je posvećen Prepodobnom Kirijaku Otšelniku. Miholjdansko leto, prema starinskom verovanju, počinje još na praznik Svetog Jovana Bogoslova i karakteriše ga toplo vreme koje traje bar do Miholjdana, 12. oktobra.

Običaj je da se na Miholjdan ne radi u kući, ali su dozvoljeni svi poslovi u dvorištu i bašti. Topli dani, poznati i kao "sirotinjsko leto," bili su prilika za one koji nisu stigli da završe svoje poslove pre zime da ih sada privedu kraju — da unesu i spakuju drva, urede dvorište i očiste baštu.

Takođe, veruje se da zbog zauzetosti ne valja organizovati svadbe na ovaj dan, a od kuće se ide jedino na "udovičke mobe" — kada narod pomaže ženi koja je ostala bez muža.

Sveti Kirjak je zaštitnik mnogih srpskih domova, a monasi su ga poštovali kao utešitelja bolesnih. Poživeo je 109 godina.

Prepodobni Kirijak Otšelnik

Od ranog detinjstva, čitajući Sveto pismo, Kirjak je razvijao divljenje prema spasenju ljudskog roda, a želja za duhovnim životom odvela ga je u Jerusalim. Tamo je stupio u manastir i počeo svoj monaški put.

Proveo je vreme u nekoliko manastira, posvećen hrišćanskoj veri i boreći se protiv jeresi. Predanje kaže da je, uprkos strogom postu, bio krupan i snažan čovek. Pred kraj života, boravio je u monaškoj zajednici Svetog Haritona, gde su monasi jeli jednom dnevno, nakon zalaska sunca.

Monasi su ga poštovali kao iscelitelja i utešitelja bolesnih. Poživeo je 109 godina i preminuo 557. godine u pustinji, gde je proveo poslednje godine života.

(Telegraf.rs)

Video: Mitropolit Joanikije: Raduje se Crna Gora, sveta zemlja svetaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звонко

    12. oktobar 2024 | 07:28

    Срећна слава Михољдан

  • Boža zemunac

    12. oktobar 2024 | 07:26

    SREĆAN PRAZNIK MIHOLJDAN. SREĆNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE. ŽIVI BILI I BOG VAS ČUVAO NA MNOGAJA LJETA. AMIN.

  • Ateista

    12. oktobar 2024 | 07:32

    Vernici slave svece i mole im se a ja slavim svaki novi dan i zahvaljujem Bogu Stvoritelju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA