Vek postojanja UDK Tiršova: Godišnje se na klinici obavi 7.000 operacija, od čega čak 200 kardiohirurških

 
I. A.
I. A.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 29

Obeležen vek postojanja Univerzitetske dečje klinike Tiršova

U Narodnom pozorištu u Beogradu večeras je na Svečanoj akademiji obeleženo 100 godina postojanja Univerzitetske dečje klinike Tiršova, a premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da jubilej pokazuje kontinuitet, a da ideja koju je imao kralj Aleksandar Prvi Karađorđević Ujedinitelj, za vreme čije vladavine je klinika izgrađena, i dalje traje.

"Niko od nas nema dilemu da je jedan od najuzvišeniijih poziva poziv da lečite i pomažete drugim ljudima. Kada to činite za decu onda je to verovatno ono najlepše i najdirljivije što možete da radite u tom uzvišenom pozivu", rekao je Vučević.

Premijer navodi su sami brojevi impresivni, jer klinika na godišnjem nivou obavi 7.000 operacija.

Svečana akademija 100 godina postojanja Univerzitetske dečje klinike UDK Tiršova Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

"Ali nije pitanje brojeva, nije pitanje statistike, nije pitanje ni istorije. Iza svakog tog pregleda, iza svakog tog napora da se pomogne nekom detetu, stoji baš ime i prezime deteta i porodice. To je ono što je najvažnije i to je ono što vam niko ne može oduzeti", kazao je Vučević.

Izrazio je zahvalnost svim generacijama koje su radile i stvarale u Tiršovoj.

"Da nije bilo njih, mi se danas ne bismo okupili na ovom mestu i ne bismo mogli da pričamo o svim ovim uspesima. Čestitam vam još jednom uz želju da imate što bolje uslove za rad, što više novih kolega, ali i manje posla. Hvala vam što ste našu decu lečili na profesionalan i odgovoran način, ali pre svega s puno brige i ljubavi", poručio je premijer.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić.  pismom je izrazio zahvalnost lekarima dečje klinike u Tiršovoj i poručio da je upravo ona rasadnik sjajnih stručnjaka koji baštine najbolju lekarsku i etičku praksu naše zemlje.

"Njen istorijat pratio je i razvoj naše medicine, koja je neumornim radom i usavršavanjem našeg medicinskog osoblja uhvatila korak sa svetom primenjujući najsavremenije metode lečenja i najviše etičke standarde", naveo je predsednik u pismu.

Dodaje da će Tiršova nastaviti da raste, a da će Tiršova 2 biti najmodernija ustanova te vrste koja će lečiti decu iz Srbije i regiona.

"Nastavljamo da ulažemo u zdravstvo jer su nam životi najvažniji, kao i status zdravstvenih radnika, koji nose najveći teret zdravstvenog stanja nacije", poručio je Vučić pismom.

Direktor Klinike Siniša Dučić navodi da je iza nas vek posvećenosti i humanosti, a da je misija klinike u Tiršovoj ostala ista - dobrobit dece.

Svečana akademija 100 godina postojanja Univerzitetske dečje klinike UDK Tiršova Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

"Naša vrata su bila otvorena za svako dete", rekao je Dučić i izrazio zahvalnost za izgradnju nove zgrade u koju bi klinika trebalo da se premesti 2027. godine.

Priznanja za poseban doprinos

Priznanje Univerzitetske dečje klinike za poseban doprinos dobili su premijer Srbije Miloš Vučević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar za javna ulaganja Darko Glišić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, patrijarh srpski Porfirije, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, ambasador Srbije u Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusufspahić, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić i Nikola Petrović.

Univerzitetska dečja klinika u Beogradu osnovana je 1924. godine, a otpočela je svoj rad u januaru 1925.

Tokom prve tri godine rada, Dečja klinika je bila smeštena u privatnoj zgradi u ulici Kneza Miloša i raspolagala je sa četiri prostorije, u kojima su bile smeštene: dečja ambulanta, laboratorija i biblioteka.

Dečja klinika je 1928. godine dobila svoje nove privremene prostorije u zgradi Zavoda za zdravstvenu zaštitu majke i dece, a već 1930. godine klinici je bio priključen i Dom materinskog udruženja, izgrađen u ulici Vojvode Milenka.

Prvo odeljenje dečje hirurgije otvoreno je 1924. godine u okviru Opšte državne bolnice, a osnivač ovog odeljenja bio je prvi školovani dečji hirurg u Srbiji Dimitrije Jovčić.

Izgradnja sadašnje zgrade Klinike u Tiršovoj završena je 1940. godine prema projektu arhitekte Milana Zlokovića, ispunjavajući tada najviše evropske kriterijume gradnje, a po uzoru na jednu parisku dečju bolnicu.

Objekat je predstavljao najčistiji oblik srpskog modernističkog pokreta i bio je jedan od najvažnijih repera beogradske moderne arhitekture.

Svečana akademija 100 godina postojanja Univerzitetske dečje klinike UDK Tiršova Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Univerzitetska dečja klinika, prema podacima iz 2014. godine, ima 13 organizacionih jedinica u okviru pedijatrije, 11 u okviru dečje hirurgije i po pet u sklopu zajedničkih medicinskih i nemedicinskih službi.

Klinika ima više od 750 zaposlenih, među kojima je 160 lekara.

Više od 100 lekara u okviru raznih specijalizacija je u svakom trenutku na klinici, gde se godišnje izvede oko 70.000 pregleda na pedijatriji i oko 55.000 na hirurgiji.

Na klinici u Tiršovoj godišnje se izvede i oko 7.000 operacija, od čega je čak 200 kardiohirurških.

Iskorišćenost bolničkih kapaciteta iznosi 77 odsto na hirurgiji i 78 odsto na pedijatriji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Roditelji greše kada leče decu na svoju ruku, sa antibioticima i temperaturom su posebno neoprezni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ava

    10. oktobar 2024 | 21:57

    Fantastičan uspeh za kliniku koja kroz decenije doprinosi zdravlju naše dece – ponos Srbije.

  • Anastasija

    10. oktobar 2024 | 21:56

    Univerzitetska dečja klinika „Tiršova“ proslavlja vek postojanja i predstavlja stub zdravstvene zaštite za decu u Srbiji. Sa impresivnih 7.000 operacija godišnje, od kojih je 200 kardiohirurških, klinika se ističe kao vodeća institucija koja pruža vrhunsku negu i podršku najmlađima. Ova tradicija stručnosti i posvećenosti doprinosi zdravlju i budućnosti mnogih mališana.

  • Natasa

    10. oktobar 2024 | 21:58

    Tiršova bolnica, koja obeležava 100 godina postojanja, nije samo medicinska ustanova, već i simbol tradicije i kvaliteta u pružanju zdravstvenih usluga deci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA