Hematologija u Srbiji: Između strategija i realnosti

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Panel diskusija pod nazivom "Hematologija u Srbiji: između strategija i realnosti", u organizaciji Koalicije udruženja pacijenata sa hematološkim malignitetima, održana je u sredu 09. oktobra u Svečanoj sali Medicinskog Fakulteta u Beogradu, sa ciljem da se ukaže na ključne izazove i rešenja u dijagnostikovanju i lečenju hematoloških maligniteta u Srbiji. Na panelu su učestvovali vodeći stručnjaci iz oblasti hematologije, koji su podržali osnivanje Koalicije i izrazili spremnost da sarađuju na ostvarivanju ciljeva Koalicije, naročito u pogledu poboljšanja uslova kvaliteta lečenja i nege pacijenata.

Na panelu su učestvovali; Prof. dr Jelena Bila, načelnica odeljenja za Multipli mijelom na Klinici za hematologiju UKCS i predsedavajuća Srpske mijelomske grupe, Prof. dr Ana Vidović, načelnica odeljenja Akutnih leukemija, na Klinici za hematologiju UKCS i predsednica Aktiva za akutne leukemije, Doc. dr Danijela Leković, predsednica Republičke stručne komisije za hematologiju i načelnica Dnevne bolnice na Klinici za hematologiju UKCS, Dr Vojin Vuković, specijalista hematologije sa odeljenja za limfom i HLL, na Klinici za hematologiju UKCS, Dragana Janković-Antić, pomoćnica direktorke Sektora za lekove i farmakoekonomiju u RFZO.

Aleksandra Mladenović, članica UO Udruženja LIPA, Snežana Doder, zastupnica Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Srbije, Predrag Slijepčević, zastupnik Udruženja obolelih od akutnih leukemija - LEUKA​, predstavljali su koaliciju na panelu.

Izazovi u dostupnosti inovativnih terapija

Jedna od centralnih tema panela bila je dostupnost inovativnih terapija za pacijente u Srbiji. Snežana Doder, ispred Udruženja obolelih od multiplog mijeloma, iznela je podatke koji ukazuju na ozbiljan zaostatak Srbije u odnosu na Evropu.

- Pacijenti u Srbiji čekaju čak 811 dana na dostupnost inovativnih lekova, dok je taj broj u Nemačkoj samo 128 dana - navela je Doder, ističući da se na ovakvom zaostatku mora predano raditi kako bi se on smanjio i da je za to potreban zajednički napor pacijenata, struke, zdravstvenih institucija i države, ali i uz neophodnu podršku medija​.

Stručnjaci su se složili da je ovakva vrsta inicijative i udruživanja dobra i izrazili su spremnost da pruže bezrezervnu podršku, kao i do sada. Takođe su istakli da je do sada učinjeno jako puno od strane nadležnih, i da uz terapije na listi, imaju na raspolaganju i terapije po specijalnim šemama, off label lekove, kao i mogućnost uključivanja pacijenata u kliničke studije, uz napomenu da mesta za napredak uvek ima.

Značaj kliničkih studija i psiho-socijalne podrške

Snežana Doder iz Udruženja obolelih od Multiplog mijeloma Srbije je istakla važnost dostupnosti kliničkih studija: "Kliničke studije ne samo da omogućavaju pacijentima pristup inovativnim terapijama bez dodatnih troškova, već mogu značajno unaprediti zdravstveni sistem Srbije". ​(Jedan od vodećih izazova takođe je i nedovoljna dostupnost kliničkih studija).

Doder je naglasila: "Srbija je daleko iza Evrope u pogledu učešća pacijenata u kliničkim ispitivanjima, što predstavlja veliku propuštenu šansu kako za pacijente tako i za zdravstveni sistem".

Predrag Slijepčević, iz Udruženja obolelih od akutnih leukemija - LEUKA, osvrnuo se na važnost kvaliteta života obolelih za vreme lečenja i psiho-iskustvene podrške: "Kvalitet života tokom lečenja je izuzetno važan, možda čak važniji nego kada smo bili zdravi, i za obolelog i za njegovu porodicu, a imaju izuzetnu važnost za vreme lečenja, i sigurno povećavaju šansu za uspešno lečenje i ubrzavaju oporavak posle lečenja", rekao je Slijepčević.

On je istakao da su udruženja pacijenata svesna te potrebe, jer su sami prošli kroz proces lečenja.

- Naš cilj je poboljšanje kvaliteta života pacijenata, i psiho-iskustvena podrška će biti u fokusu našeg rada u budućnosti - dodao je.

Aleksandra Mladenović, ispred Udruženja LIPA, istakla je da je glavni cilj Koalicije unapređenje prava pacijenata na adekvatnu i personalizovanu zdravstvenu zaštitu.

- Naš zajednički cilj je poboljšanje kvaliteta nege i obezbeđivanje dostupnosti inovativnih lekova za pacijente sa hematološkim malignitetima. Udruživanjem snaga, želimo da ukažemo na značaj ranog otkrivanja bolesti i omogućimo pacijentima da dobiju pravu terapiju u pravom trenutku - izjavila je Mladenović​.

Zaključci i naredni koraci

Imajući na umu da smo do 2016. godine imali jedan duži period kada dugo ništa nije ulazilo od hematoloških lekova na listu lekova RFZO-a, naporima nadležnih učinjeno je dosta do sada, ali je neophodno da se ostvari kontinuitet u narednom periodu, uz dalju saradnju Koalicije i svih činilaca zdravstvenog sistema, zaključak je održanog panela.

Učesnici su takođe naglasili da je važno uključiti predstavnike adultnih hematologa u Centralnu komisiju za lekove, kako bi njihova stručna mišljenja bila uzeta u obzir prilikom odlučivanja o inovativnim terapijama.

- Jedino zajedničkim naporima možemo obezbediti pravovremenu i kvalitetnu terapiju za sve pacijente - zaključili su panelisti​.

(Telegraf.rs)

Video: Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja otvoreni informantivni štandovi na više lokacija u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA