Bar 3 puta je veća od ljudske glave! Prijepoljčanin našao gromadu od pečurke: Veruje se da je "zlata vredna"

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Sabahudin C. iz sela Kaćevo kod Prijepolja ostao je u šoku kada je u svom dvorištu pronašao pravu gromadu od pečurke. Potom je pozirao sa njom, a na slikama se vidi da je ogromna pečurka barem tri puta veća od njegove glave.

Slike je objavio u grupi koja okuplja poznavaoce i stručnjake za oblast gljiva. Svi su bili jednoglasni da je u pitanju gljiva puhara i kako navode, zlata je vredna, jer sadrži prah koji navodno leči.

- Puhara, prah iz nje je prirodan antibiotik - jedan je od komentara.

Velika puhara (lat. Calvatia gigantea) gljiva je loptastog oblika koja se uglavnom sreće tokom leta i s jeseni. Naseljava umerene klimatske zone u svim delovima sveta. Najčešće se može pronaći na otvorenim i poluotvorenim mestima poput bašta, na livadama, poljima, u okolini seoskih puteva i drugde gde je zemljište izdašno hranljivim materijama. Ne naročito brojna, ali dugo opstaje na istom staništu na kome se može pronalaziti iz godine u godinu.

Primerci velike puhare su jestivi, ali samo do momenta dok je gleba potpuno bele boje. Najkusnija je u prženom obliku, sama ili sa nekim dodatkom. Smatra se lekovitom. Koristila se ranije u narodnoj medicini za zaustavljanje krvarenja na posekotinama.

(Telegraf.rs)

Video: Ove pečurke nikako ne smete da pojedete

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA