Poseta italijanske delegacije iz Milana Naučno-tehnološkom parku Novi Sad

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Danas je Naučno-tehnološki park Novi Sad ugostio delegaciju iz Milana, predvođenu Albertom Minom, direktorom Fondacije za inovaciju i transfer tehnologije (FITT). Delegaciju su činili i Mercedes Lućini, menadžer za međunarodnu saradnju, kao i Lućijano Katani ataše u italijanskoj ambasadi u Republici Srbiji.

Ova poseta predstavlja nastavak uspešne saradnje, koja je započeta 2023. godine potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Naučno-tehnološkog parka Novi Sad i Arexpo-a, italijanske kompanije zadužene za razvoj Milanskog inovacionog distrikta (MIND), jednog od vodećih evropskih centara za inovacije, nauku i tehnologiju, nastalog na prostoru bivšeg Expo Milano 2015.

Poseta italijanske delegacije Foto: Naučno-tehnološki park Novi Sad

Prof. dr Srđan Kolaković, direktor Naučno-tehnološkog parka Novi Sad, izjavio je:

"Danas imamo izuzetnu priliku da ugostimo delegaciju iz Lombardije, predvođenu gospodinom Albertom Minom, u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad. Ova poseta je nastavak naše uspešne saradnje, koja je započela prošle godine potpisivanjem Memoranduma između Arexpo-a i Naučno-tehnološkog parka Novi Sad. Memorandum je postavio temelje za strateško partnerstvo u oblasti biomedicine i biotehnologije, koje sada krećemo da realizujemo. Saradnja koju razvijamo pruža našim startapovima i kompanijama priliku da se povežu sa vodećim italijanskim institucijama i firmama, kako bismo zajedno ubrzali razvoj i primenu novih tehnologija."

Alberto Mina, direktor FITT-a, osvrnuo se na važnost posete i potencijalne koristi od daljeg razvoja saradnje:

"Poseta Naučno-tehnološkom parku Novi Sad pružila nam je priliku da se upoznamo sa radom srpskih startapova i inovacionih kompanija, posebno u oblasti biomedicine i veštačke inteligencije. Verujemo da će Memorandum o saradnji sa Arexpo-om i NTPNS doneti konkretne rezultate u budućnosti, kroz povezivanje naših istraživačkih institucija i kompanija u zajedničke projekte. Naš cilj je ubrzanje komercijalizacije inovacija i stvaranje jedinstvenog ekosistema koji povezuje nauku i industriju."

Tokom posete, delegacija je obišla inovativne kompanije i startapove u okviru Naučno-tehnološkog parka, a posebna pažnja bila je posvećena Nacionalnom institutu za veštačku inteligenciju, gde su vođeni razgovori o mogućnostima saradnje i zajedničkih istraživačkih projekata. Posetili su i startap-članicu Vinaver koja se bavi inovacijama u medicini i kompaniju Velsera sa fantastičnim rezultatima u oblasti biomedicinskih podataka.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte kako je trener Zvezde slavio pobedu nad Baskonijom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA