Ministar sporta u poseti Raški: Važno je raditi na strategiji opstanka srpskog naroda na KiM i u sportu

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ministar sporta Zoran Gajić posetio je danas Raški okrug, gde je sa predsednikom opštine Darkom Milićevićem razgovarao o aktuelnoj situaciji u sportu u ovoj opštini, a potom je na sastanku sa predstavnicima srpskih sportskih saveza sa Kosova i Metohije, razgovarao o novoj strategiji u borbi za opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji i, u svemu tome, sporta kao slobodne ljudske aktivnosti usmerene na razvoj psiho-fizičkih sposobnosti, a koja je kao i svi ostali segmenti društvenog života srpskog stanovništva na KiM izložena aparthejdu koji sprovodi prištinski režim.

-Situacija sa sportom na KiM je veoma specifična, sport je nažalost jedna od prvih sfera koja ispašta zbog iživljavanja vlasti u Prištini i zbog onog momenta kada su Olimpijski komitet, FIFA, UEFA, FIBA FIVB, IHF i ostale evropske i svetske konfederacije dozvolile takozvanom Kosovu da ima svoje sportske saveze. Ipak, sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su svi naši sportski radnici ostali u sistemu Srbije i obavljaju svoje delatnosti. Posebnu zahvalnost moram da uputim Raški i Novom Pazaru koji ih primaju u goste da ovde igraju kao domaćini jer tamo postoje određeni problemi koji su nasleđeni u prethodnim godinama i koje smo sada dogovorili kako da rešavamo. Jedan deo tih problema treba da se rešava preko Ministarstva, jedan preko Kancelarije za KiM, jedan deo preko srpskih saveza čija rukovodstva sede u Beogradu - to nam je visoko na agendi rada - poručio je Ministar Gajić.

Ministar sporta Zoran Gajić u poseti Raški Foto: Promo/ Ministarstvo sporta, Neda Miletić

Govoreći o razvoju sporta u manjim sredinama, ministar Gajić je istakao koliko su važna ulaganja i u toj oblasti, budući da, kako kaže, vrhunski sportisti često dolaze iz malih klubova, a osim toga, fokus Ministarstva nije samo vrhunski sport, nego i fizička kultura i rekreacija.

-Mali klubovi su ti koji uzimaju decu od najranijeg uzrasta i sa njima ulaze u ranu sportsku specijalizaciju, odakle oni dalje kreću prema velikim klubovima i reprezentaciji. Tako da je presudno važno da imamo svuda infrastrukturu i sistem - naveo je Gajić.

Predstavnicima srpskih sportskih saveza sa KiM, Ministar Gajić je poručio da su oni od izuzetne važnosti za srpski sport i pre svega za sve sportske radnike i sportiste naše zemlje koji žive i rade na teritoriji južne srpske autonomne pokrajine. Kako je istakao ministar Gajić, Srbi su uvek okrenuti budućnosti i zato je važno razgovarati o novoj strategiji u borbi za opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji u svim sferama društvenog života, pa tako i u sportskoj.

Na sastanku sa predsednikom opštine Raška razgovarano je još i o unapređenju delatnosti sporta i upravljanja i održavanja sportskih objekata na teritoriji opštine Raška, radi vršenja poslova promocije i razvoja sporta, kordinacije aktivnosti privrednih i drugih subjekata u sportu, sportskog i rekreativnog obrazovanja.

Ministar sporta Zoran Gajić u poseti Raški Foto: Promo/ Ministarstvo sporta, Neda Miletić

Po završetku sastanka u Raški, ministar sporta je bio gost oca Gavrila, starešine manastira Đurđevi stupovi na Goliji, i savetnika za bezbednost predsednika Republike Srbije Milorada Veljovića, na mestu gde je Srpska pravoslavna crkva dala u zakup zemljište kako bi se tu izgradio Obrazovno-naučni centar Ras. Ovaj naučni centar, dat je na korišćenje učenicima širom Srbije i iz dijespore, kako bi se iskoristili kulturno-istorijski potencijali ovog dela Srbije i planine Golije, jedne od najlepših i najšumovitijih planina Srbije koja se proteže na teritoriji opština Ivanjica, Novi Pazar, Sjenica i Kraljevo.

Kako je najavio ministar Gajić, Ministarstvo sporta će dati stručno mišljenje o tome kako napraviti sportske sadržaje u okviru projekta "Ras".

(Telegraf.rs/PR)

Video: Odbrana Srba uhapšenih nakon sukoba u Banjskoj uložiće žalbu na optužnicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA