Potvrđen prvi slučaj gripa u Srbiji: Žena ima 39 godina i nalazi se u bolnici

 
M. L.
M. L.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Laboratorijski je potvrđen prvi slučaj gripa na teritoriji Republike Srbije u sezoni nadzora 2024/2025, izvestio je "Batut".  Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” obavešten je od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” o prvom potvrđenom slučaju infekcije virusom gripa tipa AH1(pdm09) u sezoni nadzora 2024/2025. u Republici Srbiji, na teritoriji Šumadijskog okruga.

U biološkom materijalu (brisu ždrela i nosa)  potvrđeno je prisustvo virusa gripa tipa AH1(pdm09).

Virus gripa je potvrđen kod pacijentkinje starosti 39 godina, hospitalizovane u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac. Pacijentkinja pored respiratornih simptoma ima i osnovno neurološko oboljenje.

Mere prevencije

Vakcina protiv gripa je najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa. Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju redukovanja obolevanja i umiranja, kao i redukovanja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji. Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi 6–12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog varijabilnosti sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine/sezone.

Imajući u vidu različitu efikasnost vakcine u odnosu na uzrasne kategorije kod kojih se aplikuje, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

U skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, sprovodi se obavezna imunizacija lica u posebnom riziku vakcinacija se sprovodi kod:

trudnica; lica starijih od šest meseci života sa:

– hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu),

– hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju),

– metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI > 40),

– bubrežnom disfunkcijom,

– hemoglobinopatijom,

– hroničnim neurološkim poremećajima,

– lica sa malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status,

– imunosupresijom (uključujući lica sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom i dr.),

– izvršenim presađivanjem tkiva i organa/pripreme za presađivanje,

– i drugo;

lica starijih od 65 godina; članova porodice bolesnika u povećanom riziku od komplikacija kod kojih je kontraindikovano davanje vakcine.

Prema epidemiološkim indikacijama vakcinacija se sprovodi:

– kod lica smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima;

– kod dece, omladine i starih lica smeštenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama i kod lica zaposlenih u tim ustanovama.

Pored navedenih, obavezna imunizacija protiv gripa sprovodi se i kod lica zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Pored vakcinacije, postoje i opšte preventivne mere koje pomažu u sprečavanju širenja virusa gripa, kao što su:

Pokrivanje nosa i usta maramicom tokom kašljanja i kijanja, nakon čega se upotrebljena maramica adekvatno odlaže. Redovno pranje ruku vodom i sapunom, posebno nakon kašljanja i kijanja. Ukoliko voda nije dostupna, za dezinfekciju ruku se može upotrebiti sredstvo na bazi alkohola. Izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta. Izbegavanje kontakata sa bolesnim osobama. U slučaju obolevanja potrebno je ostati kod kuće i ne ostvarivati kontakte sa drugim ljudima.

(Telegraf.rs)

Video: Vakcinacija protiv sezonskog gripa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA