Lapčević: U Srbiji 1.800.000 obolelih od reumatskih bolesti

 
E. K.
E. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Lapčević: U Srbiji1.800.000 obolelih od reumatskih bolesti

Predsednica Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Republike Srbije Mirjana Lapčević izjavila je danas da je u Srbiji 1.800.000 osoba obolelo od reumatskih bolesti i bolesti mišićno-koštanog sistema, najčešće degenerativnih.

Ona je za Tanjug, povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa, koji se obeležava 12. oktobra, rekla da je 90.000 obolelih odraslih građana od hroničnih artritisa, i to oko 35.000 od reumatoidnog artritisa, 35.000 od psorijaznog artritisa i ankilozirajućeg spondilitisa, a oko 2.000 dece i oko 10.000 obolelih od sistemskih bolesti vezivnog tkiva.

- Prema statutu ORS-a, naše glavno polje delovanja je edukacija obolelih od reumatskih bolesti, članova njihovih porodica i svih zainteresovanih građana. Naš cilj je da pacijenti razumeju i prihvate svoju bolest, ali i da aktivno učestvuju kao partneri u njenom lečenju. Posebno se posvećujemo edukaciji dece obolele od artritisa i njihovih roditelja, jer verujemo da informisani izbori donose bolje ishode - rekla je Lapčević.

Ona je najavila niz aktivnosti povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa, na kojima će se govoriti o izazovima sa kojima se suočavaju oboleli, važnosti ranog postavljanja dijagnoze i modernim terapijama.

- Osim Beograda, konferencije i aktivnosti povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa biće održane i u Niškoj Banji, Novom Sadu, Kragujevcu i Užicu. Ova manifestacija ima za cilj da podigne svest javnosti, zdravstvenih profesionalaca i državnih institucija o važnosti omogućavanja obolelima od artritisa pristupa savremenom lečenju, očuvanju radnog i reproduktivnog zdravlja, kao i poboljšanju socijalnog blagostanja - rekla je Lapčević.

Kako je najavila u subotu, 12. oktobra biće organizovana i šetnja članova oba udruženja u Knez Mihajlovoj ulici od 12 do 14 časova, kako bi se dodatno skrenula pažnja na važnost podrške obolelima i podizanje svesti o reumatskim bolestima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Najavljen dolazak Zelenskog: Treći samit Ukrajina-Jugositočna Evropa u Dubrovniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slađana

    9. oktobar 2024 | 09:43

    20godina imam problema sa artritisom,trenutno imam 45god., fizikalna terapija jednom godišnje,lekovi za obnavljanje hrskavice ,regulacija telesne težine i svakodnevne vežbe.Ništa se ne menja,od 365dana godišnje,jedva sastavom deset dana bez bola.Tek prošle godine upućena na Reumatologiju u BG,inače sam iz Obrenovca. Tako da je terapija uvek ista,meni ne pomaže,a savremeno lečenje ne znam da l ću iz državnih ustanova dobiti za svog života.

  • PO

    9. oktobar 2024 | 09:41

    Što neki od struke ne objasni šta su reumatske bolesti,kako nastaju,preventiva i na kraju lečenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA