Užice dobilo prvi poligon za bezbednost dece u saobraćaju

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

U dvorištu Crvenog krsta Užice danas je otvoren poligon za bezbednost dece u saobraćaju kako bi se najmalađi, predškolci i prvaci, upoznali sa pravilima ponašanja u saobraćaju.

Ovo je prvi poligon ove vrste u Užicu, a priliku da ga koriste imaće više od 1300 mališana - da uče kako treba prelaziti ulicu, kako rade ili ne rade semafori, kako treba izlaziti iz autobusa ili prelaziti ulicu van pešačkog prelaza ako to baš moraju. Poligon je otvorenog tipa i mogu ga koristiti i roditelji sa decom bilo kog uzrasta.

Savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Ilić je naveo da je celoživotno učenje dece u oblasti gde se svakodnevno gube životi od velike važnosti, te da je nauka pokazala da pristup obrazovanju, edukaciji, vaspitanju i razvoju saobraćajne kulture mora da potekne od najmađeg uzrasta i da se kontinuirano takve aktivnosti sprovode.

„Ovaj poligon je odlična polazna tačka, treba da bude svakodnevno popunjen, svaki čas treba da bude dobro osmišljen sa ciljevima, ishodima,načinima rada, sa decom treba pričati o propisima i razvijati stavove zašto je pravila saobraćaja važno poštovati. Ovde se razvijaju veštine u realnoj situaciji i to je naučni pristup. Važno je obučiti volontere i profesionalce koji će obezbediti dugoročnost projekta. Važno je i poboljšanje iz godine u godinu“, kazao je Ilić.

On je dodao da je od početka godine poginulo 400 lica u saobraćaju, od toga devetoro dece, a zabrnjavajući podatak je da je većina bila u svojstvu putnika.

„Ne samo da štitimo bezbednost dece pravilnim ponašanjem, već ovog trenutka stvaramo generacije koje će u budućnosti da budu bezbedni, kulturni vozači i dalje šire svest o značaju bezbednog ponašanja u saobraćaju“, zaključio je Ilić.

Gradska organizacija Crvenog krsta je inicirala realizaciju ovog projekta kroz, a sa polaznom pretpostavkom da deca predškolskog uzrasta i prvog razreda osnovne škole najbolje pamte vizuelno.

„Crveni krst Užica je ove godine obeležio 148 godina postojanja. Ono što nas izdvaja od drugih je rad sa decom i mladima od 10 do 25 godina, a kroz vršnjačku edukaciju radimo sa najmlađima. Ovaj poligon je namenjen najmlađima koji su najrizičniji učesnici u saobraćaju“, rekao je predsednik Crvenog krsta Užice Nikola Slobodan Ljubičić.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović naveo je da je ovoj još jedan dokaz„multiptentnosti ljudi iz Crvenog krsta Užice da uče, zabave i podare pozitivne emocije“.

„Osnovni cilj poligona je da najmlađi nauče da se ponašaju u saobraćaju i da na taj način skinemo tužne vesti sa naslovnih strana kako je neko dete poginulo ili zgaženo. Ovo je upravo spašavanje života na preventivan način da deca sačuvaju živote i ono što je nama najvažnije, a to su upravo oni“, kazao je Radovanović.

Projekat je vredan oko devet miliona dinara, a sredstva su obezbeđenja kroz užički program lokalnog partnerstva „Udružimo se“ i uz pomoć Švajcarske organizacije Helvetas, Telekoma, Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Užice.

„Nije ovo veliki građevinski projekat, ali je investicija od nemerljivog značaja za budućnost naše dece danas, a sutra i svih naših građana. Sa ponosom smo se okupil oko te ideje. Dugujemo ogromnu zahvalnost građanima koji su u okviru projekta „Udružimo se“ delegirali ovaj projekat i svima koji su učestvovali u realizaciji“, navela je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Božović o suđenju za "Ribnikar": Ovo je bilo jedno od najstrašnijih suđenja u mojoj karijeri

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA