Roditelji trogodišnje Minje Lapčević pokrenuli su sajt Izlečimo ADSLd, Zajedno, od nade do prilike

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Roditelji trogodišnje Minje Lapčević, na čijim se ćelijama razvija prva genska terapija za ADSL deficijenciju u svetu, pokrenuli su sajt Izlečimo ADSLd, Zajedno, od nade do prilike (CureADSLd). Sajt sadrži sve važne informacije od značaja za roditelje dece obolele od ove izuzetno retke bolesti.

Pored informacija o simptomima bolesti, aktuelnim i završenim projektima, na sajtu su i podaci o članovima naučnog tima koji predano rade u potrazi za prvom efektivnom terapijom za ADSL deficijenciju. Projekat razvoja genske terapije, započet u septembru 2023. godine u medicinskom centru UT Southwestern Medical Center u Dalasu, pomoći će Minji, ali i svoj deci oboleloj od ADSL deficijencije, sada i u narednim generacijama.

Progres je već napravljen, dizajniran je i sintetisan vektor koji sadrži normalnu kopiju ADSL gena, zdravi miševi su primili gensku terapiju i do danas nije bilo štetnih efekata. Ali za nastavak projekta je Minjinim roditeljima neophodna pomoć da prikupe još 80 hiljada dolara u roku od mesec dana.

Taj iznos nedostaje da bi uplatili drugu od ukupno četiri novčane rate, a zainteresovani građani mogu pomoći slanjem SMS poruke 1417 na 3030 i na druge načine dostupne na ovom sajtu.

(Telegraf.rs)

Video: Božović o suđenju za "Ribnikar": Ovo je bilo jedno od najstrašnijih suđenja u mojoj karijeri

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA