Siguran posao i beneficiran staž, više nego igde! Otkrivamo uslove konkursa za oklopne i izviđačke jedinice

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

U toku je konkurs za prijem u oklopne i izviđačke jedinice Vojske Srbije na koji se mogu prijaviti svi punoletni državljani, a koji još nisu navršili 30 godina. Tim povodom, posetili smo Drugu brigadu u Kraljevu gde nam je izviđačka jedinica prikazala taktičku vežbu na kojoj smo se bliže upoznali sa izviđačima, uslovima i pogodnostima rada u vojsci, kao i sa samim konkursom.

Konkurs je otvoren do 15. oktobra, a svi koji žele siguran posao, mogućnost usavršavanja i napredovanja u službi i beneficirani radni staž mogu da konkurišu za prijem u Prvu, Drugu, Treću i Četvrtu brigadu kopnene vojske, a mesta službovanja su u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Topoli, Kraljevu, zatim Novom Pazaru, Nišu, Kuršumliji i Vranju.

Jovica Simijonović Major Jovica Simijonović

U kasarni Ribnica u Kraljevu, major Jovica Simijonović, komandir izviđačke čete u Drugoj brigadi, u razgovoru za Telegraf.rs detaljno je prezentovao samu obuku i objasnio šta je ono što ovu odvaja od ostalih.

- Obuka izviđačkih jedinica je kompleksna i zahtevna i bazira se na više sposobnosti. Jedan deo je vatrena obuka, jedan deo je taktička obuka, a tu su i različita sredstva i oprema. Kao posebna celina se izdvaja fizička obuka koja je vrlo zahtevna u izviđačkim jedinicama, ali je neophodna za izvršenje zadataka - kaže major Simijonović.

Kako posebno ističe, obuka nije nimalo laka, ali pruža osposobljavanje u svim neophodnim elementima kako bi spremila pojedinca za izviđačku jedinicu.

- To je obuka u posebnim uslovina zimi i leti. Zimi se odnosi na obuku u skijanju, u ishrani u prirodi i obuku u preživljavanju zimi. A obuka u posebnim uslovima leti, odnosi se na obuku u ishrani leti, veranje, borenje i obuku na savladavanju vodenih prepreka. I jedna i druga obuka su izuzetno naporne i zahtevne i zbog toga svi pripadnici izvijačkih jedinica moraju da budu pre svega psihofizički spremni za izvršenje tih zadataka - ističe major.

Sve ovo što je major naveo ne bi bilo moguće bez savremenih sredstava i opreme koje poseduju izviđačke jedinice. Upravo ovde - u Kraljevu, kasarna Ribnica osposobljena je najmodernijom opremom, najsavremenijim optoelektronskim izviđačkim sredstvima, dronovima i vozilima poput kvadova i hamera.

- To su pre svega optoelektronska sredstva koja su najsavremenija na domaćem i stranom tržištu, zatim bespilotni vazduhoplovi domaće i strane proizvodnje visokog kvaliteta. Takođe, svi pripadnici izviđačkih jedinica dobili su po nekoliko pari nove uniforme i novih čizama koje su prilagođene uslovima rada i zahtevima izviđačke jedinice koja je, između ostalog, opremljena i savremenim naoružanjem - objašnjava komandir izviđačke čete.

Uslovi konkursa

Na javni konkurs koji je raspisala Uprava za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije mogu da se prijave sva lica (do 15. oktobra) koja su punoletni državljani Srbije, mlađa od 30 godina, koja nemaju bezbednosnih smetnji, koja su zdravstveno i psihofizički sposobna za izvršenje zadataka. Važno je napomenuti i da se, potpuno ravnopravno, na konkurs mogu prijaviti i žene.

- Pravo na konkurs imaju i lica koja nisu završila služenje vojnog roka sa oružjem. Ona bi se uputila na služenje vojnog roka sa generacijom "decembar 2024", prvog decembra tekuće godina u trajanju od šest meseci. Četiri meseca bi bili u centrima za obuku, a dva meseca bi bili u jedinici gde bi se pripremili za izvršenje zadataka i za prijem u profesionalnu vojnu službu - kaže Simijonović.

Rad u izviđačkim i oklopnim jedinicama nudi siguran posao i redovna mesečna primanja. Osim toga, svi vojnici su zdravstveno i socijalno osigurani kao i njihove porodice.

Vojska Srbije Izviđačka jedinica Druge brigade Kopnene vojske

Kako nam je major objasnio u izviđačkim jedinicama je beneficirani radni staž veći nego u drugim jedinicama, a postoji i mogućnost napredovanja u karijeri i pohađanja konkursa za podoficire, a to, pored statusnog, otvara mogućnost i rešavanja stambenog pitanja preko kredita koje subvencijama pomaže Ministarstvo odbrane.

- Uputio bih poziv mladim ljudima koji su psihofizički spremni, koji su patriote i koji vole svoju zemlju. Koji vole nauružanje i vojnu opremu i koji bi želeli da se usavršavanje u tom delu - kaže major Simijonović.

Dodatne detalje konkursa i način prijave možete pronaći OVDE.

(Telegraf.rs)

Video: Počeo spektakl u Batajnici, prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA