Sećanje na žrtve: Komemoracija u Spomen parku "Jajinci"

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Delegacija Nacionalnog saveta Roma, predvođena predsednikom Daliborom Nakićem, prisustvovala je komemorativnoj ceremoniji povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Drugom svetskom ratu. Na ceremoniji, koja se održala u Spomen parku "Jajinci", Nakić i članovi Saveta, Zvonko Mitrović i Dragan Đorđević, položili su venac kod Spomenika žrtvama jednog od najvećih stratišta u Srbiji.

Komemoracija je počela verskim pomenom, koji je predvodio vikarni episkop srpskog patrijarha Porfirija, episkop toplički Petar, u prisustvu sveštenika Srpske pravoslavne crkve. Pomen romskim žrtvama, na romskom jeziku, održao je književnik Zlatomir Jovanović, dodatno naglasivši težinu stradanja ovog naroda tokom rata.

Na događaju je govorio i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, izaslanik predsednika Republike, koji je podsetio na važnost Jajinaca kao mesta sećanja, tuge i kolektivne opomene. Vučević je istakao da je, u teškim vremenima, očuvanje mira i slobode ključno kako bi se sprečilo ponavljanje ovakvih strahota.1

Prema podacima Komisije za utvrđivanje ratnih zločina, koja je formirana odmah nakon završetka Drugog svetskog rata, procenjeno je da je na stratištu u Jajincima stradalo oko 80.000 ljudi. Spomen-park Jajinci, koji obeležava ovo tragično mesto, počeo je da se formira 1951. godine, a danas je jedan od najvažnijih simbola sećanja na stradanja u Srbiji.

Održavanjem ovakvih komemoracija, ne samo da se čuva sećanje na nevine žrtve, već se šalje i poruka budućim generacijama o značaju mira, tolerancije i poštovanja ljudskih prava.

(Telegraf.rs)

Video: Matea Milosavljević o filmu Prva klasa": Pun gas!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA