Natalija iz Njujorka došla da ulepša ulice Subotice: Obnavlja ove delove zgrada, daje im novi život

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Natalija Boka, dizajnerka enterijera koja već 17 godina živi u Njujorku, sve više vremena provodi u Subotici, posvećena uređenju svog rodnog grada.

Iako je živela van Subotice, Natalija u Subotici vidi potencijal za život, a da bi to ostvarila, potrebno je da oko sebe vidi samo lepotu. Ne očekuje od drugih da se pozabave rešavanjem problema, već sama preuzima inicijativu. Njen najnoviji projekat je obnova 20 starih gvozdenih i drvenih kapija u zaštićenom jezgru grada, kojima vraća izvornu lepotu.

Prve dve kapije koje su obnovljene su na značajnim istorijskim zgradama - kapija palate Mađarske opšte kreditne banke na Trgu republike izgrađene 1911. godine u stilu secesije i kapija na Nićin palati izgrađenoj 1930. godine u stilu akademizma i art dekoa. Natalija prepoznaje da se ispod istrošenih slojeva farbe kapije krije lepota koja se danas retko može naći na modernim, oštrim ivicama novogradnje.

- Ovo je treći projekat u proteklih godinu dana u Subotici. Plan je da se ofarba 20 kapija, dosta toga je oronulo. Ovo je četvrta, videćemo koliko ćemo da uspemo dok je lepo vreme. Na proleće planiramo nastavak. Pomažu mi razni volonteri, to mi je sjajna podrška. I građani mi pružaju podršku za razne projekte. Čekamo da vidimo da li će ovi rezultati imati neki odjek u gradu. Ideje mi dolaze same, ljubav za urbanizam je postojala uvek iako se bavim dizajnom enterijera konačno sam našla način da to prenesem na ulicu. Kapije su odabrane po tome koje su najupečatljivije gde je največi saobraćaj ili zgrade i kapije koje mi se sviđaju - ispričala je Natalija.

Neke kapije ne mogu tek tako da se diraju i modifikuju jer su u pitanju zaštićena dobra, zato je Natalija dobila saglasnost grada i zavoda i njihova odobrenja, a čak su se, kako je rekla, konsultovali oko boja i postizali kompromise zarad što boljih rezultata.

- Ranije projekte su finansirali fondovi, a prve četiri kapije finansirala sam sama. Za dalje planiram da se obratim fondocima ili pojedincima. Svaka kapija je drugačija, neke su u boljem, neke u lošijem stanju. Prve dve su bile gvozdene i trudili smo se da skinemo staru farbu što više možemo šmirglanjem i hemikalijama. Skidamo stare grafite i onda se nanosi antikorozivno sredstvo, farba i, na kraju, antigrafiti sredstvo koje se nanosi kao zaštita od grafita, tako da oni mogu da se speru toplom vodom - objasnila je natalija postupak rada.

Kako kaže, reakcije meštana su pozitivne, često im donose hranu, piće, zahvaljuju se. Kada su u pitanju eventualni novi grafiti preko vrata koja je ofarbala, kaže da se nada da su došla nova vremena i da će mladi da budu obazriviji i da cene ono što radi. Takođe je istakla da svako ko želi da joj pomogne u radu može da se pridruži.

Tako je i Nemanja Mutić, turistički vodič i putopisac iz Subotice, došao da pomogne Nataliji, kao svojoj prijateljici, u farbanju kapija. On je istakao da trošak za materijal nije feliki i da je odlučio da jednu kapiju finansira on kako bi pomogao Nataliji, ali i kako bi "neki njegov pečat ostao u gradu".

Natalija je, u saradnji sa Dunjom Zarić, već  poznata po inicijativama kao što su farbanje betonskih žardinjera i obnova javnog toaleta pored Gradske kuće. Ovaj put, njen projekat fokusiran je na kapije koje nose istorijski značaj i umetničku vrednost. Uz podršku Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture kapije koje su decenijama bile zapuštene, sada ponovo postaju simbol lepote i autentičnosti arhitekture Subotice.

Pored obnove kapija, Natalija ima brojne planove za budućnost, uključujući dalja uređenja prostora u centru grada, kao i rad na drugim projektima koji će unaprediti izgled Subotice.

Kroz svoje projekte, Natalija pokušava da inspiriše zajednicu da preuzme odgovornost za svoj grad i doprinese njegovom očuvanju i lepoti.

(Telegraf.rs/Subotičke)

Video: Građani oduševljeni akcijom Ministarstva zdravlja i organizacijom preventivnih pregleda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA