Veliko interesovanje za preventivne preglede: Ukoliko se otkrije problem, pacijent se odmah upućuje dalje

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Dr Tomašević: Interesovanje za preventivne pregleve veliko, kao i prethodnih nedelja

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije danas je nastavljena akcija preventivnih zdravstvenih pregleda, a u Kliničko-bolničkom centru Zemun građani mogu da obave preventivne preglede od 8 do 17 časova.

Dr Ratko Tomašević iz KBC Zemun kaže za Tanjug da kardiološki preventivni pregledi podrazumevaju EKG, merenje krvnog pritiska i klinički pregled sa savetom za dalje lečenje.

On je dodao da je interesovanje građana veliko, kao i prethodnih nedelja.

"U slučaju da se otkriju neki ozbiljniji poremećaji pacijenti bivaju upućeni na dalju dijagnostiku, eventualno bivaju hospitalizovani odmah u našoj ustanovi", rekao je Tomašević.

Naveo je da se pored ovih pregleda obavljaju i preventivni urološki pregledi i laboratorijske analize.

"Predviđene laboratorijske analize za danas su tumorski marker za prostatu PSA, tumorski marker za digestivni trakt, krvna slika i određivanje vrednosti hemoglobina A1c", navodi Tomašević.

On je istakao da se pacijenti nakon preventivnih pregleda upućuju na dalju dijagnostiku i da se na osnovu nalaza sprovode sve terapijske mere.

"Neki pacijenti budu upućeni na interventne procedure, neki budu upućeni na operativno lečenje, sve zavisi od nalaza", rekao je Tomašević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Još dve pulmološke promene otkrivene na preventivnim pregledima u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ĆU 035

    6. oktobar 2024 | 10:58

    Ako mi otkriju problem nemam para za dalje,džabe ništa i niko ne radi.

  • Tanja

    6. oktobar 2024 | 11:19

    Da svi Domovi zdravlja rade sa strucnim kadrom u punom kapacitetu i zakazuju brzo i efikasno a za njih svi placamo od plate, ne bi nam trebali ovi preventivni pregledi jer bi svi isli kao nekad kod lekara u svoj Dom zdravlja. Treba opremiti Domove zdravlja, zaposliti kadar, obezbediti aparate i materijal i kontrolisati im rad to je onda nesto uradjeno. I zakazivanje telefonom ali da se javljaju. Kad se razbolis ne znas gde da odes vec ponovo placas privatno a vec si izdvajao od zarade za to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA