Podvig srpskih lekara: U Kliničkom centru Srbije urađena prva u svetu operacija petostrukog bajpasa!

 
E. K.
E. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Tim kardiohirurga Kliničkog centra Srbije prvi u svetu kod pacijenta izveo petostruki bajpas minimalno invazivnim putem!

U ponedeljak je tim kardiohirurga predvođen dr Dankom Grujićem kod pacijenta starog 60 godina izveo operaciju petostrukog bajpasa, koristeći isključivo arterijske graftove i sve to minimalno invazivnim putem na kucajućem srcu.

ministarstvo zdravlja Foto: Ministarstvo zdravlja/ustupljene fotografije

Ovaj zahvat izveden je malim rezom od 5 centimetara kroz međurebarni prostor, bez presecanja koštanih struktura, dok je jedno plućno krilo bolesnika bilo isključeno.

Operativni tok je protekao u najboljem redu i bolesnik se otpušta na dalje kućno lečenje u petak, četvrtog dana nakon operacije. On će već za dve nedelje moći da obavlja svoje uobičajene aktivnosti.

ministarstvo zdravlja Foto: Ministarstvo zdravlja/ustupljene fotografije

Tim koji je uradio ovu zahtevnu operaciju pored dr Grujića, činili su njegov asistent dr Vojkan Aleksić, anesteziolog dr Tatjana Kokotović, koja je sve vreme ove teške procedure održavala hemodinamsku i respiratornu stabilnost pacijenta, instrumentarka Slađana Pantić, anestetičar Anđela Đjorđević i perfuzer Predrag Radovanović.

- Posle dve ipo godine iskustva sa ovim načinom lečenja naših najtežih bolesnika, mi smo postigli taj nivo timskog rada, da smo mogli ovom bolesniku da uradimo operaciju sa pet bajpaseva. Uradili smo desetine operacija sa 3 ili 4 bajpasa, ali ovom bolesniku koji je imao teška oštećenja čak pet krvnih sudova koji ishranjuju srce, napravili smo takvu operaciju, koje kolege u svetu do sada nisu publikovale - navedeno je iz KCS.

(Telegraf.rs)

Video: Lekar objašnjava ko je na udaru srčanih oboljenja: Kako prepoznati i sprečiti infarkt miokarda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ĆU 035

    3. oktobar 2024 | 10:49

    Nama malima to ništa ne znači jer nemamo uslove ni za manje komplikovana oboljenje,bez mita ovde ne možemo nijedno ozbiljno oboljenje da lečimo,hvala zdravstvu i politici Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA