Vujović: Sanacijom 40 godina stare gradske deponije, rešili smo najveći ekološki problem građana Rume

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Rumi saniranu lokaciju nekadašnje nesanitarne gradske deponije, na kojoj se decenijama nepravilno odlagao otpad, a sada je kroz projekat Ministarstva sanirana i rekultivisana.

Vujović je, na lokaciji nekadašnje deponije, zajedno sa predsednikom opštine Dušanom Ljubišićem i radnicima JKP "Komunalac" iz Rume, simbolično zasejala travu.

-Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam danas u opštini Ruma na lokaciji nekadašnje nesanitarne deponije. Dve godine je trebalo da lokaciju koja se prostire na više od osam hektara rekultivišemo i saniramo po svim standardima. Hvala izvođačima što su drugu fazu završili pre ugovorenog roka, kao i predsedniku opštine i celom timu iz pretodnog i novog saziva, što su energično zagovarali projekat. Bilo su odlučni u nameri da zatvore ovu lokaciju i organizuju odlaganje otpada u regionalnom centru Srem-Mačva. To je bila gradska deponija koja je 40 godina bila najveći ekološki problem građana, pre svega onih koji žive u neposrednoj blizini. Deponija je i po nekoliko puta godišnje gorela, narušavala zdravlje ljudi i stanje životne sredine, a to smo ovim projektom uspešno rešili - rekla je Vujović.

Irena Vujović, Ruma Foto: Jovana Rošul

Vujović je navela da je Ministarstvo zaštite životne sredine u Rumi realizovalo i projekte uklanjanja divljih deponija, zamene kotlarnica i pošumljavanja i ozelenjavanja ali je, kako je istakla, sanacija gradske deponije najveći i za građane najznačajniji projekat.

-Sanacija je urađena po evropskim standardima, a na očišćenoj lokaciji je posejana trava. Prostor će biti zelena oaza u blizini centra Rume, bezbedna za životnu sredinu i zdravlje ljudi, koji će građani moći da koriste i kao prostor za rekreaciju. Važno je istaćo da ćemo na ovaj način zatvarati i druge deponije širom Srbije. U ovom trenutku se, uz podršku Ministarstva koje vodim, zatvaraju i saniraju još četiri nesanitarne deponije, dok smo u prethodnim godinama rešili osam takvih lokacija. Preduslov da nastavimo još bržim tempom, jeste izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom. Samo kroz projekte Ministarstva zaštite životne sredine, do 2027. godine izgradićemo sedam takvih centara, koji će doprineti da se uvede savremen sistem za upravljanje otpadom za više od 50 gradova i opština - rekla je Vujović.

(Telegraf.rs)

Video: Obišli smo perone stare autobuske stanice u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NS

    2. oktobar 2024 | 12:21

    Po uzoru na Rumu, zatvorite tako i gradsku deponiju u Novom Sadu koja je ruglo ne samo za Novi Sad, već i za sve koji prolaze kroz našu Zemlju, obzirom da se nalazi bukvalno uz autoput E75, Novi Sad - Beograd. Mislim da je Novosadska deponija pobednik svih deponija u Srbiji - RUGLO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA