Mali o štrajku u prosveti: Najveći deo zahteva smo ispunili

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas povodom štrajka prosvetnih radnika najavljenog za danas da štrajk nije rešenje, jer zbog njega ispaštaju samo đaci i da je on za razgovore, kao i to da je Vlada Srbije najveći zahteva prosvetnih radnika već ispunila.

- Ispunili smo zahteve da oni dobiju status ne baš zaštićenog lica, ali status koji može da im osigura veću bezbednost i sigurnost, zatim zahtev oko izjednačavanja koeficijenta, a što se tiče povećanja plata, kada smo videli koliki nam je fiskalni prostor, rekli smo da će prosvetni radnici imati 50 odsto veće povećanje od 1. januara naredne godine u odnosu na sve ostale zaposlene u javnom sektoru - rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji održanoj povodom početka nove nagradne igra Uzmi račun i pobedi.

Mali je naveo da je dosta toga urađeno i da će to biti nastavljeno i 2026. i 2027. godine, a kada je reč o zahtevima prosvetnih radnika da osnovna plata u prosveti bude jednaka prosečnoj zaradi u republici, istakao je da je prosečna zarada nastavnog osoblja u prosveti već veća od prosečne zarade u republici.

- Složili smo se s tim, samo treba vreme da se to dostigne - naglasio je Mali i dodao da on nije za ucene već za razgovore.

Istakao je da je nedavno usvojenim rebalansom budžeta za prosvetu izdvojeno dodatnih 12 milijardi dinara i da su ta izdvajanja iz godine u godinu sve veća.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Obišli smo perone stare autobuske stanice u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LO

    2. oktobar 2024 | 11:52

    Odrešite malo kesu za učitelje naše dece,vaša deca su u BG ali naša nisu.

  • Dragan

    2. oktobar 2024 | 13:35

    Cim se prosvjetari bune mali nisi ispunio ono sto traze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA