Kako su nekada izgledale pozivnice za svadbu u Vranju: Mitići još čuvaju jednu sa venčanja svojih predaka

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Jesen je vreme svadbi, njihove organizacije, kao i pravljenja pozivnica za goste koji bi trebalo da prisustvuju slavlju.

U Vranju su pozivnice za svadbe pravljene još između dva svetska rata, kada su ovdašnje imućne porodice, bile u mogućnosti da putuju ne samo po zemlji, već su odlazile i u inostranstvo. Sa tih putovanja u Vranje su stizali nameštaj, odeća, obuća, ali i nove navike življenja.

Tako se stvarao jedan građanski sloj, koji su činile najpre trgovačke familije, a potom intelektualci, vojni i drugi državni činovnici.

Pozivnica za venčanje Vranje Foto: G.Mitić, S.Tasić

Jedna od trgovačkih porodica iz tog vremena, čiji preci i danas, posle skoro jednog veka čuvaju pozivnicu su naslednici Mitića.

Ova familija više od vek i po u Vranju nosi nadimak Vlašče, što je i onda na pozivnici pisalo, kao deo identiteta u ovdašnjoj čaršiji.

Na jednoj od pozivnica stoji, da obe familije, Mitići iz Vranja i Janjići iz Leskovca, pozivaju goste da da prisustvuju venčanju njihove dece.

"Smatramo za osobitu čast ako i Vi sa vašom poštovanom prodicom budete prisustvovali ovom našem roditeljskom veselju. Skup svatova u 11 časova pre podne u našoj kući odakle će se ići za devojku, a zatim na venčanje".

Pozivnica za venčanje Vranje Foto: G.Mitić, S.Tasić

Venčanje mladenaca Stojadina Mitića i Smilje Janjić održano je u Sabornoj crkvi u Vranju, a potom su gosti otišli na ručak u restoran "Evropa", u centru grada.

Kafana je postojala do pre dvadesetak godina, a u zgradi gde je nekada bila, sada je jedan supermarket.

Ono što je zanimljivo, pričaju potomci Mitića i Janjića, to da su svatovi po mladu išli vozom u Leskovac.

(Telegraf.rs/S.Tasić)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA