Popović: Cilj Vlade je da besplatna pravna pomoć bude dostupna svima

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ministarka pravde Maja Popović pozvala je kolege da iskoriste Forum o besplatnoj pravnoj pomoći da kroz dijalog i razmenu iskustava formulišu smernice za dalje razvijanje sistema besplatne pravne pomoći, jer je cilj Vlade Srbije, Ministarstva pravde i drugih državnih organa koji su uključeni u taj proces da besplatna pravna pomoć pod jednakim uslovima bude dostupna građanima naše zemlje kojima je ta pomoć potrebna.

- Posvećenost Ministarstva pravde i drugih državnih organa razvoju besplatne pravne pomoći u Srbiji pokazuje da Vlada Srbije aktivno radi na jačanju etičke pravne zaštite koja čini osnovu svakog demokratskog društva - rekla je Popović na Forumu o besplatnoj pravnoj pomoći na kome su bili prisutni i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil i šef delegacije EU Emanuele Žiofre.

Popović je naglasila da su veoma značajnu ulogu i pomoć pružili ambasada Sjedinjenih Američkih Država, delegacija Evropske unije u Srbiji, kao i ambasade Nemačke u jačanju sistema besplatne pravne pomoći u Srbiji.

- Naši partneri su, kroz logističku i finansijsku podršku, obezbedili dobru osnovu za unapređenje instituta besplatne pravne pomoći koji utiče na demokratsku zrelost svakog društva. Posebno je značajno naglasiti da se kroz ovaj institut svim građanima Srbije omogućava nesmetan pristup pravdi - rekla je ona.

Prema njenim rečima pravo na besplatnu pravnu pomoć je sastavni deo prava na pravično suđenje, koje se proklamuje međunarodnim ugovorima, sklopljenim pod okriljem Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, koji postavljaju garancije za ljudska prava.

- Ovo pravo garantovano je Ustavom Srbije, kojim je predviđeno da su, pored advokature, jedinice lokalne samouprave, pružatelji besplatne pravne pomoći. Od 1. oktobra 2019. godine, stupanjem na snagu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, pred gradskim i opštinskim upravama se postavlja obaveza sprovođenja Republičkog sistemskog zakona - rekla je ona.

Dodala jer i da su tim zakonom ustanovljene obaveze da jedinice lokalne samouprave odlučuju o zahtevima za besplatnu pravnu pomoć i sprovode poseban upravni postupak u pomoći strankama priznanja prava na besplatnu pravnu pomoć.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kiša izazvala poplave i odrone, grad blokiran: Dramatični snimak iz Jablanice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA