"Vatreni prsten" uskoro na nebu! Evo da li će se spektakularna pojava videti i na nebu iznad Srbije

 
E. K.
E. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Spektakularni prizor koji će uskoro biti vidan iz pojedinih delova planete tokom pomračenja Sunca stvoriće "vatreni prsten" na nebu.

Prstenasta pomračenja Sunca nastaju kada Mesec prolazi između Zemlje i Sunca kada je Mesec blizu ili na najdaljoj tački svoje orbite od Zemlje, tako da ne može u potpunosti da blokira Sunce kao što to čini tokom potpunog pomračenja. Umesto toga, sunčeva vatrena svetlost okružuje mesečevu senku, stvarajući takozvani vatreni prsten.

Narod širom planete sprema se da posmatra ovaj sjajan prikaz koji nam predstoji, pa se pitanje samo nameće - da li će ova pojava moći da se vidi iznad Srbije?

Avaj, putanja oktobarskog prstenastog pomračenja će se pratiti preko Tihog i Atlantskog okeana i Antarktika, ali oni na udaljenoj jugoistočnoj pacifičkoj teritoriji Rapa Nui, takođe poznatom kao Uskršnje ostrvo i delovi Argentine i Čilea trebalo bi da mogu da vide "vatreni prsten" ako je nebo vedro.

Takođe, delimično pomračenje Sunca u obliku polumeseca biće vidljivo na Havajima, Američkoj Samoi, Brazilu, Fidžiju, Francuskoj Polineziji, Meksiku, Novom Zelandu, ostrvima Pitkern, Kiribatiju, Tongi, Urugvaju, Južnoj Džordžiji, Foklandskim ostrvima i mnogim drugim lokacijama.

Tako da ne, ovaj svojevrsni nebeski spektakl nećemo moći tek tako da ispratimo golim okom ukoliko nas put ne navede na neku od destinacija na kojima će prizor biti moguće videti.

Naravno, ukoliko se trenutno nalazite u delovima u kojima će biti vidan, postarajte se da imate par sertifikovanih naočara za pomračenje ili ručni solarni posmatrač. Štetni zraci sunca nikada neće biti potpuno van vidokruga, a gledanje ovih događaja može oštetiti vaše oči ako gledate direktno u Sunce.

Put pomračenja

Prstenasto pomračenje će početi u 12:50 popodne ET i završiti se u 16:39 ET, prema vremenu i datumu.

Put će početi oko 1.700 kilometara jugozapadno od Havaja, a zatim će se kretati jugozapadno, navode portali specijalizovani za tu oblast. Očekuje se da će pomračenje dostići vrhunac, što znači da će zaklanjanje Sunca mesečevom senkom biti najveće, u 14:45 po istočnoevropskom vremenu iznad okeana za nešto više od 7 minuta.

Ali pomračenje će i dalje predstavljati predstavu za posmatrače neba na kopnu. Prstenasto pomračenje će prvo biti vidljivo kopnom na udaljenom ostrvu Rapa Nui, poznatom po stotinama statua u obliku glave pronađenih širom ostrva, u 15:07 po istočnoevropskom vremenu, a vatreni prsten će trajati 6 minuta i 23 sekunde, piše "Si-En-En".

Zatim će pomračenje stići do čileanske patagonske obale u 16:22 po istočnoevropskom vremenu pre nego što se pojavi u Andima i postane vidljivo u Argentini nekoliko minuta kasnije, a potom na južnoj obali Atlantika u 16:27 po istočnoevropskom vremenu.

Konačno, delimično pomračenje biće vidljivo severno od Foklandskih ostrva i Južne Džordžije u 16:36 po istočnom vremenu.

Kako bezbedno gledati pomračenje

Nikada nije bezbedno gledati direktno u Sunce bez upotrebe specijalizovane zaštite, tako da ne postoji faza prstenastog pomračenja koja je bezbedna za gledanje golim okom jer sunčeva svetlost nikada nije potpuno blokirana.

Ako nemate sertifikovane naočare za pomračenje ili koristite ručni solarni posmatrač za posmatranje prstenastog pomračenja, možete koristiti teleskop, dvogled ili kameru koja ima poseban solarni filter na prednjoj strani, koji deluje na isti način na koji bi naočare za pomračenje. Ali nemojte gledati kroz bilo koji optički uređaj, kao što su sočiva kamere, teleskopa, dvogleda, dok nosite naočare za pomračenje ili koristite ručni solarni posmatrač, navodi NASA .

Sunčevi zraci i dalje mogu sagoreti kroz filter na naočarima, s obzirom na to koliko su koncentrisani kroz optički uređaj i mogu izazvati ozbiljna oštećenja oka.

Obične naočare za sunce neće funkcionisati umesto naočara za pomračenje koje su hiljadama puta tamnije i koje se pridržavaju međunarodnog standarda. Ne koristite pocepane, izgrebane ili oštećene naočare za pomračenje ili solarne gledače.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA