U klinici "Laza Lazarević" obeležava se Svetski dan mentalnog zdravlja: "Svako od nas može da bude ovde"

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Klinika za psihijatrijske bolesti dr Laza Lazarević na Padinskoj Skeli, 10. oktobra na Svetski dan mentalnog zdravlja organiozovaće muzički program u kojem će učestvovati korisnici klinike. Kako kaže defektolog ove ustanove Milica Belogrlić za Telegraf, na ovaj način klinika se bori protiv stigmatizacije njihovih korisnika koji su neopravdano stigmatizovani.

Kako kaže Milica, korisnici njihove klinike kroz razne aktivnosti u kojima učestvuju, od sviranja mnogih instrumenata pa do izrade slika, predmeta od gline i ostalih ručnih radova, oslobađaju svoju kreativnost i time dolazi do psihičke rasterećenosti i smanjenja anksioznosti.

- Mi ćemo konkretno organizovati muzički program gde nekoliko pacijenata svira više muzičkih instrumenata, klavir, gitaru i mnoge. Ono što je od posebnog značaja je promocija pete knjige našeg korisnika Milana Marijanovića gde su pesme fenomenalne i biće predivna izložba naših korisnika. Ono što je meni nešto najlepše i najzanimljivije to je keramika, izrada različitih predmeta od keramike i to je nešto što je novo i što najviše opušta pacijente. Tu dolazi do emotivne i psihičke rasterećenosti i samim tim smanjuje se i anksioznost u dodiru sa glinom - priča Milica.

Kako kaže defektolog, stres je okidač za mnoge autoimune i psihogene bolesti, ali uz odgovarajuću terapiju i podršku svi pacijenti mogu voditi normalan život i uživati u njemu.

- Mi smatramo da je stres okidač za mnoge autoimune i psihogene bolesti i da svako od nas može da bude ovde, ali hoćemo da pokažemo da uz odgovrajauću farmakoterapiju, podršku i pomoć naši pacijenti i članovi njihove uže ili šire rodbine mogu kvalitetno da žive, rade, funkcionišu i uživaju u životu. Njima sve ovo mnogo znači zato što mogu da ispolje neke svoje kvalitete zbog aktivnosti koje vole i njima je to od posebnog značaja. To utiče na njihovo samopouzdanje koje se gradi, unapređenje kvaliteta ličnost, motivaciju, satisfakciju. Kada je slobodno vreme konciprano tako da radite ono što volite što vas ispunjava onda imate više motiva, želje i volje da se izborite sa problemima koji su svakodnevnica svih nas - rekla je Milica.

(Telegraf.rs)

Video: Napadač nas je šutirao i udarao palicom: Dušanka Aleksić nakon napada u Gračanici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA