Pašalić: Zaštita prava starijih je odgovornost svih nas

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba, da najmanje što društvo može i mora da učini za svoje starije građane jeste da omogući dostojanstveno starenje uz pružanje pune podrške i poštovanje njihovih prava.

Kako je rekao starije osobe se najčešće suočavaju sa izolacijom i marginalizacijom, zbog čega je važno stvoriti inkluzivno okruženje koje ih uključuje u društvene aktivnosti, omogućava im da budu aktivni članovi zajednice i koje jača međugeneracijske veze.

Prema njegovim rečima osnaživanje starijih osoba kroz pristup zdravstvenim uslugama, socijalnoj zaštiti i uključenosti, kao i mentalnom zdravlju od suštinskog je značaja, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

- Svi smo mi, i kao pojedinci i kao institucije, odgovorni za zaštitu prava starijih osoba. Moramo im osigurati jednake mogućnosti, pristup resursima i pružiti podršku kako bi mogli da žive dostojanstveno i samostalno. Svi imamo odgovornost da se brinemo o starijima i da ih uključimo u naš svakodnevni život - rekao je Pašalić i zaključio da su stariji sugrađani bogati životnim iskustvom i da je njihovo znanje dragocen resurs koji treba ceniti i prenositi na mlađe generacije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Matea Milosavljević o seriji "Močvara"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA