Sudske table prepune obaveštenja: Da li zbog neplaćene prekršajne kazne može da se ode u zatvor?

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Iako se dešava da građani nekada sve do okončanja sudskog postupka i ne znaju da se on vodi, retko neko zbog neplaćene prekršajne kazne ode u zatvor. Sudske table prepune su obaveštenja i za mnoga od njih ljudi na koje se odnose ne znaju. Da li je elektronska sudska tabla rešenje za neke nesporazume?

Uobičajena slika u javnom prevozu u Beogradu - građani i kontrolori na istoj stanici ulaze u vozilo. Putnici kucaju poruku na telefonu kako bi platili kartu. Međutim, iz tehničkih razloga poruka ne može da se pošalje.

- Ja sam baš iz tog razloga nazvao centralu komunalne (milicije), gde mi se žena javila, pročitao sam joj sve i rekla mi je nemojte ništa da plaćate, nema nikakvih problema. To se dešava pre godinu dana, a posle godinu dana iz suda stižu istovremeno dve kazne, jedna rešenje da se nismo ni odazvali pozivu da platimo, to nismo ni dobili nikada, a istog dana i rešenje za kaznu zatvora - priča Darko Manić.

Za pravnike jednostavna situacija. Za građane - ne baš. Ali, stručnjaci savetuju da se napiše prigovor. Komunalna milicija izdaje prekršajni nalog putniku na licu mesta. Sa druge strane naloga je obaveštenje o kazni.

Rok za prigovor osam dana

Ako osoba smatra da nije napravila prekršaj, ima rok od osam dana da potpiše nalog i preda ga sudu. To važi i za sve ostale prekršaje.

- To je ono što naše stranke stalno ističu - nisam dao nikakvu izjavu, a već sam dobio rešenje kojim mi se kazna menja u kaznu zatvora. Tada se vodi sudski postupak i utvrđuje činjenice - kaže predsednica Prekršajnog suda Olivera Ristanović.

Prema njenim rečima, u odnosu na to koje dokaze možete da pružite, sud može i da vas oslobodi kazne.

- Sud ne donosi odluku o zatvorskoj kazni zato što hoće nekoga (da pošalje) u zatvor, već zato što je to jedini sudski mehanizam koji može da se koristi da se plate novčane kazne koje su određene sudskom odlukom - objašnjava advokat Nebojša Perović.

Pismo na oglasnoj tabli suda

Međutim, advokati kažu da u praksi može da se desi da osoba i ne zna da je načinila neki prekršaj jer joj nalog nikada nije uručen. To može da se dogodi ako ne živite na adresi koja je u ličnoj karti.

Ukoliko poštar ne može da vas nađe kod kuće i uruči vam sudsko rešenje ili nalog, pismo će biti okačeno na oglasnoj tabli u sudu. Rok da preuzmete je osam dana.

- Istekom tih osam dana, smatra se da vam je uredno uručeno. Kad se ukloni sa oglasne table, sud će sačekati da prođe vreme za pravni lek i može se desiti da odluka kojom ste osuđeni postane pravosnažna - ističe predsednica Prekršajnog suda.

Proverite da li se protiv vas vodi neki postupak

Ako vas poštar ne nađe, ostaviće obaveštenje, ali u sandučetu se često nalaze i reklamni materijali, kažu u sudu, pa građani ne primete ništa drugo i sve završi u smeću.

Prekršajni sud nema elektronsku oglasnu tablu, ali nadaju se da će je dobiti. Savetuju da u Registru neplaćenih kazni proverite da li se protiv vas vodi neki postupak.

Sudska praksa pokazala je da građani uglavnom, pre ili kasnije, saznaju za određeni prekršaj, ali retko se dešava da neko ode u zatvor.

(Telegraf.rs/RTS)

Video: Matea Milosavljević o seriji "Močvara"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЗР

    1. oktobar 2024 | 14:04

    Нема потписа,џаба им све казне.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA