Bolesne je isceljivao, demone isterivao, njene molitve sačuvaće nas od neprjatelja: SPC obeležava dva sveca

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici 1. oktobra po novom kalendaru obeležavaju dan posvećen svetom Evmeniju Gortinskom i svetoj mučenici Ariadni. 

Sveti Evmenije Gortinski

Evmenije sa Krita, svetitelj koji se proslavio lečenjem i najtežih bolesti samo snagom svoje volje.

Od mladosti svedušno je pošao za Hristom i oslobodio se dva teška bremena: od bremena bogatstva i bremena tela. Prvog bremena oslobodio se razdelivši sve svoje imanje ništima i ubogima, a drugoga seoslobodio velikim postom. I tako je prvo sebe iscelio, pa onda počeo drugima da daje iscelenje.

Bestrastan i ispunjen blagodaću Duha Svetoga Evmenije je zasijao svetlošću, koja nije mogla da se sakrije. Pa kao što je pisano ne može se grad sakriti kad na vrhu gore stoji, ne može se ni Evmenije sveti sakriti od sveta. Ljudi su ga izabrali za episkopa u Gortinu. Kao episkop upravljao je stadom Hristovim kao dobri pastir.

Molitvom je činio čudesa mnoga: opaku zmiju umrtvio, demone izgonio, bolesnike mnoge iscelio; i to ne samo u svom mestu nego i u Rimu i u Tivaidi. U Tivaidi molitvom kišu isprosi u Boga u vreme suše; i tamo najzad i skonča zemni život svoj i preseli se u večne obitelji Gospoda svojega. Živeo je u 7. veku.

Sveta mučenica Ariadna

U gradu Promisi u Frigiji za vreme cara Adrijana bio je neki vlastelin Tertil neznabožac. Ariadna devica bila mu je robinja i hrišćanka. Na dan rođenja svoga sina Tertil je uredio veliko žrtvoprinošenje idolima, na koje blagočestiva Ariadna nije pošla nego ostala kod kuće, moleći se Bogu. Gospodar njen razgnevi se na nju zbog toga i poče je prisiljavati da se odrekne Hrista i pokloni idolima. Ali Ariadna nije htela to da učini, pa je on mučio i bacio u tamnicu. Onda je pustio iz tamnice i najurio od kuće; ali ubrzo se pokajao što je pustio, pa je poslao sluge da je uhvate i vrate. Ariadna se beše već udaljila iz grada.

Kada je videla gonitelje, ona se pomolila Bogu pri jednoj velikoj steni, i stena se rastvorila i sakrila Ariadnu. Sluge se od toga zbuniše, među sobom zavadiše i pobiše, te izgiboše jedan od drugog.

Tako je Gospod izbavio svoju sluškinju od ruke neprijatelja njenih, kao pticu od zamke lovaca. Molitvama njenim neka Gospod izbavi i nas od neprijatelja naših i zajedno sa svetom Ariadnom udostoji nas svetkovati u radosti nebeskoj vavek, amin.

(Telegraf.rs / Mitropolija)

Video: U najstarijoj crkvi u Beogradu čuvaju se čudotvorne mošti čak šest svetaca koje Srbi slave

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA