Bačka Topola centar romske kulture: Obrazovanje i kultura u fokusu za unapređenje uslova života

 
N. S.
N. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Bačka Topola, jedna od centralnih opština u Bačkoj, dom je značajnoj romskoj zajednici koja se suočava s izazovima u oblasti obrazovanja i ekonomije, ali i koja čuva svoju bogatu kulturnu tradiciju. Prema procenama, Romi čine važan deo stanovništva u ovom regionu, a njihova kultura, posebno muzika, predstavlja prepoznatljiv deo lokalnog identiteta.

Romska muzika je snažan simbol zajednice u Bačkoj Topoli, a mnogi romski muzičari iz ovog kraja postali su cenjeni ne samo u Srbiji, već i u širem regionu. Tradicionalna romska muzika često je deo kulturnih manifestacija u Bačkoj Topoli, a romski orkestri su nezaobilazni na proslavama i festivalima.

Ipak, obrazovanje i ekonomska inkluzija ostaju glavni izazovi za romsku populaciju u ovoj opštini. Iako sve više romske dece počinje da pohađa srednje škole u Bačkoj Topoli, ovaj problem posebno pogađa devojčice, koje se često suočavaju sa pritiscima zajednice, ali i većinskog stanovništv, kaže Dejana Ilić iz Centra za prava Roma.

Uprkos ovim izazovima, lokalne vlasti i nevladine organizacije aktivno rade na poboljšanju uslova za obrazovanje Roma. Uvođenje pedagoških asistenata i stipendiranje romskih učenika pokazali su se kao ključni koraci u smanjenju ranog napuštanja škole. U Bačkoj Topoli se razvijaju i programi koji pomažu mladima da se lakše integrišu u radno tržište.

Kako je naveo Marko Nikollić, predsednik nevladine organizacije "Romki centar za demokratiju", u ovom delu Vojvodine se sve veća pažnja posvećuje očuvanju romske kulture i jezika. Romske organizacije u Bačkoj Topoli organizuju različite kulturne manifestacije koje promovišu romske običaje, muziku i ples, čime se doprinosi očuvanju identiteta zajednice i smanjenju predrasuda u društvu.

Bačka Topola, kao centralna opština u Bačkoj, postaje primer kako se kroz saradnju lokalne zajednice, vlasti i nevladinog sektora mogu poboljšati uslovi života Roma, posebno na polju obrazovanja i kulture.

(Telegraf.rs/A.N)

Video: Svetski dan Roma: Apel za akciju predsednika Unije Roma Srbije, Miloša Mihajlovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA