Usvojeno! Za prvo dete stiže 500 hiljada dinara, a za drugo još više, plus jednokratna pomoć roditeljima!

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 27

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojima se predviđa povećanje roditeljskog dodatka.

Za taj predlog glasalo je 184 narodnih poslanika, protiv je bio jedan, uzdržanih nije bilo, a nije glasalo 10 poslanika.

Prema ovim izmenama roditeljski dodatak će za prvo dete iznositi 500.000 dinara, za drugo dete 600.000 dinara u mesečnim ratama na dve godine plus 135.000 dinara jednokratno.

Za treće dete dodatak se povećava na 2.280.000 dinara u 120 jednakih mesečnih rata, plus 135.000 dinara jednokratno, a za četvrto dete 3.180.000 dinara u 120 rata.

Ove mere važiće za svu decu rođenu od 1. januara 2024. godine.

Obrazlažući zakonski predlog ministarka za demografiju i brigu o porodici Milica Đurđević Stamankovski istakla je da je prioritet njenog ministarstva demografska obnova.

Ona je rekla da u demografsku obnovu treba da se uključe sve institucije Republike Srbije, jer ona podrazumeva jačanje sela, podršku porodičnim gazdinstvima, ulaganje u domaću privredu, u puteve, u važne infrastrukturne projekte koji su na korist svim našim građanima, a pre svega deci i porodicama.

Ministarka je rekla i da demografska obnova podrazumeva i povratak naših ljudi iz inostranstva, ali i uspostavljanje sistema po meri porodice.

Ona je zahvalila Vladi Srbije što je opredelila dodatnih 10 milijardi dinara da podrže zakon kojim se povećava roditeljski dodatak.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Šta sve morate reći anesteziologu pre operacije i zašto je njihova uloga jedna od najavažnijih

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raša

    30. septembar 2024 | 18:41

    Ove mere su primer kako treba da funkcioniše socijalna politika u svakoj državi – podrška porodici mora biti prioritet za sve.

  • Gavra

    30. septembar 2024 | 18:38

    Ministarka Milica Đurđević Stamankovski je sjajno prepoznala prioritet demografske obnove i uvela mere koje će dugoročno pozitivno uticati na rast stanovništva.

  • Neven

    30. septembar 2024 | 18:40

    Povećanje roditeljskog dodatka i usvajanje ovog zakona jasno šalju poruku da je porodica stub društva i da će država uvek stati uz svoje građane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA