Patricija je srpska snajka i ponosna Čačanka: Krstila se, sad otkriva kako sprema slavu, pečenje joj omiljeno

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 7

Polako, ali sigurno priblažava se sezona slava u Srbiji, a to znači puno druženja ali i obilne trpeze. Naš narod je na to navikao, želudac je spreman za iće i piće, naročito za tešku, mrsnu hranu. Međutim, kako reaguju stranci na srpske slave pitali smo srpsku snajku Patriciju Radojičić koja se iz Zambije zbog ljubavi preselila u Čačak.

- To je sve na početku za mene bio veliki kulturološki šok, ali sam se navikla jer su svi ti običaji mnogo drugačiji od onih u Africi i zaista jako lepi. Bila sam ovde na seoskoj slavi, kao i na ovim porodičnim. Hrana me oduševljava, volim sarme, praseće pečenje. To mi je baš odličan specijalitet. To u Zambiji nema, možda bih jedino to mogla da uporedim sa mesom bufala, kaže za RINU Patricija.

Ona takođe dodaje da obožava da ide na slave, ali rado i sa svojim suprugom sprema njihovu porodičnu slavu Svetog Nikolu, koja je posna ali i to je, kako kaže, usavršila.

Patricija Radojičić, Čačak Foto: RINA

- Običaji se poštuju, jako mi je lepo kada se odnese kolač u crkvu i prekadi, to radi moj suprug. Sprema se posna hrana jer Nikoljdan pada tokom posta. Sviđaju mi se svi običaji i drago mi je kad vidim da se tradicija tako pomno čuva i neguje. Sviđa mi se i običaj da se ovde na slavu iznose jela jedno po jedno, od predjela, preko sarmi, do mesa i kolača, a ne sve odjednom da se stavlja, dodala je.

Patricija se u Čačak preselila pre dve godine i kako kaže jako pozitivno ju je iznenadila spontanost našeg naroda i opušteno ispijanje kafe sa prijateljima tokom dana, jer na to nije bila navikla. Patricia je takođe primila pravoslavlje i krstila se u jednoj čačanskoj crkvi, što za nju ima veliko značenje.

– Ja sam sada pravoslana Hrišćanka, krstila sam se u Čačaku u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, taj dan je veoma bitan za mene i mnogo sam srećna, jer sam sada u pravoslavnoj vjeri. Pravoslavlje je za mene bitno, kao i za mog muža, porodicu i našu budućnost. Prijatelji i porodica iz Zambije su srećni, zato, jer sam i ja srećna ovdje u Čačku, ovo je mjesto dobro za mene i sve je blizu – kazala je srpska snaha iz Zambije.

(Telegraf.rs)

Video: Zoran iz Srbije (61) krenuo je na put kroz Afriku samo biciklom: Ima jedan cilj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    30. septembar 2024 | 14:38

    Posle vozaca za GSP vreme je da uvozimo i snajke. Nema ko da pravi ajvar i pihtije.

  • Ateista

    30. septembar 2024 | 14:26

    Ona će biti pravoslavka i patriota,isto kao i ja katolik u Nemačkoj.

  • Lado

    30. septembar 2024 | 15:29

    Nestace Srba u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA