Evo šta sve morate reći anesteziologu pre operacije, i šta rade lekari kada imaju pacijenta koji je alergičan

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 4

Tokom operacija anesteziolozi igraju veliku ulogu, oni su tu da vas uvedu i izvedu iz anestezije. Kada dođe pacijent koji je alergičan, bilo na medikamente ili na neku vrstu hrane, anesteziolozi su tu da odaberu pravu anesteziju za svakog od njih. Ipak, kada su iznenadne situacije u pitanju, kada nema pripreme, na lekaru ostaje da sve obavi perfektno i bez neophodnih pitanja. Šta je anestezija, koga je teško uvesti, koliko je anesteziologija važna kao grana, odgovore u Podcastu Zdravo sa Ivanom daje pukovnik, doc.dr Ivo Udovičić, načelnik Odeljenja za intenzivnu terapiju Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu.

Reč anestezija datira još iz doba Hipokrata i ona znači neosetljivost. Međutim, hiruška anestezija podrazumeva davanje određenih medikamenata da bi se izazvala neosetljivost na bol.

- Tokom operacije dodajemo lekove za gubitak svesti, i poslednje što je možda i najvažnije u hiruškim intervencijama, moramo da dajemo i mišićne relaksante da bismo izbegli refleksni odgovor određene grupe mišića. Tokom operacija pacijent je bez svesti, pacijent spava, dobija jake lekove koji neutrališu bol, i dobija lekove koji izazivaju mišićnu paralizu. Sve to podrazumeva da mi kao anesteziolozi preuzimamo da kontrolišemo najvitalnije funkcije pacijenta, da ih uvedemo, održimo i izvedemo iz anestezije, objašnjava dr Udovičić.

Kada pacijent dobija relaksante, on ne može da diše, zato lekari moraju da budu vešti, da uspostave vazdušni put, da intubiraju pacijenta i spoje sa respiratorom.

-To je mašina koja preuzima ulogu disanja pacijenta. Nisu svi vazdušni putevi jednostavni, nekada imamo vrlo teške intubacije, nekada same te procedure izgledaju dramatično, ponekad su ti procesi teški. Dešava se da pribegavamo i hiruškoj proceduri otvaranja, objašnjava dr Udovičić.

dr Ivo Udovičić Foto: Marko Jovanović

Kada dođe pacijent koji je alergičan

Pre operacije postoji priprema, a tada su anestziolozi ti koji moraju obaviti razgovor sa pacijentom.

- Pre svake dogovorene operacije mi pripremimo pacijenta, upoznajemo se sa njim i tada je nema mnogo lakše. S druge strane imamo i hitne intervencije, kada nemamo vremena, kada je recimo saobraćajni traumatizam, ili bilo šta drugo, tada mi o pacijentu praktično ništa ne znamo. Što se tiče zakazanih procedura mi prvo uradimo anesteziološki pregled koji se obavlja nekoliko dana ranije ili najkraće jedan dan pre izvođenja hiruške procedure. Dan ranije kad pacijent legne u bolnicu, dolazi u anesteziološku ambulantu i donosi svu svoju medicinsku dokumentaciju i staru i novu. Svaki pacijent koji ulazi u hirurgiju je pre svega preplašen što izaziva štetni odgovor organizma, tako da je važno da uspostavimo dobar kontakt da ga smirimo i smanjimo negde njegove strahove. Tako se stvara poverenje pacijent-doktor, kaže dr Udovičić.

dr Ivo Udovičić Foto: Marko Jovanović

Šta sve morate reći anesteziologu

Pre operacije anesteziolozi moraju da znaju sve o istoriji bolesti pacijenta - da li je nešto operisao, da li je imao nekih problema, kakve hronične bolesti ima, da li ima povišen krvni pritisak, da li ima srčane tegobe, plućne probleme, da li je imao neke alergije...

- Mi sve to u razgovoru sa pacijentom moramo da saznamo. Svaki pacijent je priča za sebe i mi mu moramo maksimalno posvetiti pažnju, znati sve, i ako je potrebno, radimo i dodatne analize. Ima raznih slučajeva, neko je alergičan na penicilin, polen, kućnu prašinu, ali ima i pacijenata koji imaju velike alergijske reakcije na neke medikmente. Ti pacijenti uglavnom imaju papir sa sobom i donesu da vidimo na šta su alergični. Mi imamo veliku paletu lekova pa možemo da biramo koju ćemo vrstu anestezije, tako da niko ne treba da brine oko toga, objašnjava dr Udovičić.

Pukovnik, doc.dr Ivo Udovičić, dao je odgovor i kako se Srbija snašla u doba korone, kakva isksutva i pouke nosimo iz tog perioda, a priseća se i mirovne misije u Čadu...

Kompletnu emisiju Zdravo sa Ivanom pogledajte u videu sa početka teksta.

(Telegraf.rs)

Video: Endokrinolog otkriva koja hrana ne goji, kako stres utične na višak kilograma i kako to sprečiti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA