Današnji dan je posvećen ćerkama i njihovim majkama, ovo bi mame trebalo da urade: Slavimo Veru, Nadu i Ljubav

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Poslednji dan septembra u novom kalendaru Srpske pravoslavne crkve posvećen je svetim mučenicama Veri, Nadi i Ljubavi i njihovoj majci Sofiji.

Majka je ćerkama dala ova imena po uzoru na vrline koje je propovedao Isus Hristos. Sofija je bila udovica i sama je u Rimu podizala svoje ćerke, Veru koja je imala 12 godina, Nadu (10) i Ljubav (9).

Kada su u vreme cara Hadrijana počela hapšenja hrišćana, Sofija je sa ćerkama zarobljena i izvedena pred cara. Nakon što su odbile da se odreknu svoje vere i prinesu žrtve boginji Artemidi, Hadrijan je naredio mučenje Sofijinih ćerki iako su bile devojčice.

Izvedene pred cara sve četiri, držeći se za ruke smerno, ali odlučno ispovediše veru u Hrista Gospoda i odbiše da prinose žrtve idolskoj boginji Artemidi. Majka Sofija je savetima ohrabrivala ćerke, da bi istrajale do kraja.

- Vaš nebesni ljubitelj Isus Hristos jeste zdravlje večno, krasota neiskazana i život besmrtni. I kada tela vaša budu mukom umorena, Gospod će vas obući u netruležnost, i rane na vašim telima će zasijati na nebu kao zvezde - hrabrila ih je majka.

Sve jednu po jednu mučitelji su mučili strašnim mukama, najpre Veru, pa Nadu, pa Ljubav. Tukli su ih, sekli, bacali u oganj i u vrelu smolu i najzad jednu za drugom mačem posekli.

Mrtva tela svojih ćerki, Sofija je odnela izvan grada i tamo sahranila. Ostala je na njihovom grobu tri dana i tri noći moleći se Bogu i u tome predade duh svoj Bogu hitajući u rajska naselja, gde su je blažene duše njenih slavnih ćerki čekale.

Pravoslavni hrišćani na ovaj dan treba da se uzdrže od zlih misli i posvete se ljubavi prema bližnjem.

Današnji praznik naročito je posvećen majkama i ćerkama, a stari običaj kaže da bi danas svaka majka trebalo da kupi neku sitnicu ćerki, i još važnije, da što više vremena provede sa njom i pokaže joj svoju ljubav. To je, uostalom, i najveći od svih poklona.

(Telegraf.rs / Srna)

Video: Proplakala ikona Svetog arhangela Mihajla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA