Grad tuče po Vojvodini: Na udaru hladnog fronta uskoro ovaj veliki grad, EVO kada stiže i do Beograda

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

I dok je širom Srbije i dalje veoma toplo, uz temperature i do 32°C, jako zahlađenje u sklopu hladnog fronta stiglo je do severozapada Srbije, a na udaru je Bačka.

Trenutne temperature vazduha Foto: Meteociel

Zahlađenje, uz drastičan pad temperature vazduha, jaku kišu i pljuskove i olujni vetar već je zahvatilo sever i zapad Bačke, odnosno šire područje Subotice i Sombora.

Padavine Foto: zoomEarth

U Baču je čak zabeležen i grad, koja je retka pojava u ovom delu godine.

Grad je zabeleo delova Bača, a podloga se zabelela kao usred zime.

Hladni front nastavlja svoj put dalje prema istoku i jugoistoku.

Oblačnost Foto: Sat24

Između 16-17 časova na njegovom udaru naći će se Novi Sad, ali i Loznica.

Oko 17-18 časova kratkotrajni pljuskovi u sklopu predfrontalnih nestabilnosti očekuju se ponegde i na širem području Beograda, dok se glavnina promene očekuje večeras, kada će i preko Beograda uslediti prodor hladnog fronta.

Dakle, hladni front do večeras će stići i do ostalih predela zemlje, uz veoma jako zahlađenje, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, uz jak severni vetar, ponegde i sa olujnim udarima.

Kako će dolazak fronta biti iznad veoma tople podloge, biće uslova da atmosfera veoma burno odreaguje i stovori i snažne grmljavinske oluje, jer će se topla vazdušna masa ispred hladnog fronta veoma naglo uzdizati, hladiti i podvlačiti u vidu klina.

Inače, Srbija je danas među najoplijim predelima u Evropi, ali nakon prodora hladnog fronta i pada temperature za 15-20 stepeni, biće sutra među najhladnijim.

Trenutne temperature vazduha u Evropi Foto: meteociel

U toku večeri i noći na severu i zapadu Srbije očekuju se veoma obilne padavine, a očekuje se da šadne od 20 do 50 litara kiše.

U nedelju će biti pravo jesenje vreme. Očekuje se oblačno i osetno hladnije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, ali će oblačni sistem sa padavinama se brzo premeštati dalje na istok zajedno sa hladnim frontom.

Maksimalna temperatura biće od 13 do 17 stepeni, na istoku Srbije do 22°C.

Početkom sledeće sedmice biće prohladno, uz prestanak padavina, a potom će uslediti i otopljenje, uz porast temperatura.

Kako nas u narednom periodu očekuju burne vremenske prilike, potrebno je redovno pratiti državne i nadležne službe i ponašati se u skladu sa vremenom i sa njihovim preporukama.

(Telegraf.rs)

Video: Gašić otkrio spomen-bistu Đorđu Mihailoviću: Danas je 106. godišnjica proboja Solunskog fronta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA