Dušan Borković održao čas bezbednosti saobraćaja čačanskim srednjoškolcima

 
K. P.
K. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Savet za bezbednost saobraćaja grada Čačka i Agencija za bezbednost saobraćaja realizovali su u ovkiru kampanje "Uspori, život te čeka" edukativno druženje čačanskih srednjoškolaca sa najtrofejnijim srpskim automobilistom Dušanom Borkovićem.

"Kampanja je vezana za brzinu s obzirom na to da je svaki četvrti udes koji se desi u Srbiji izazvan prekoračenjem brzine, a svaki drugi udes sa stradalim licima se dogodio upravo zbog brzine. Ja kao automobilista i kao neko ko može na drugarski način da priđe mladima dajem neke savete i mislim da mogu lakše da im približim to nego profesori”, rekao je Borković.

On je primerima iz svoje prakse pokušao čačanskim školarcima, učenicima četvrtog razreda Mašinsko-saobraćajne škole da približi kritične situacije i da im objasni kako u njima reagovati, ali pre svega kako ih u potpunosti izbeći.

"Koliko je lepo i lako upravlajati automobilom i koliko je lako to u saobraćaju raditi ali koliko morate da poštujete automobil i saobraćaj. Jer ako ga ne poštujete, ako niste fokusirani, ako mladići pokušavaju da se dodvore devojkama, vrlo lako će taj automobil da vam pokaže gde vam je mesto i da ugrozite ne samo svoj život ljudi koje vozite, a i nekih učesnika u saobraćaju kao što su pešaci i deca", kazao je Borković.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja ističu da su prema statisici čak jedna petina stradalih osoba u godinu dana na drumovima širom Srbije mlade osobe, starosti od 15 do 30 godina, te je kampanja "Uspori, život te čeka" upravo usmerena na osobe te starosne dobi.

"Pokušavamo da na ovaj način utičemo na mlade vozače da ulica nije trkačka staza i da ukoliko žele da okušaju brzinu to mogu učiniti na karting stazi. Ovakvim akcijama želimo da ispunimo jedan od glavnih ciljeva Nacionalne strategije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. godine, a to je da imamo 50 odsto manje lica za dobijenim teškim telesnim povredama, odnosno lica koja su izgubila život u poređenju sa 2019. godinom", rekao je Miloš Milekić ispred ABS.

Brzina i mladi ljudu su, prema rečima Filipa Kuzmanovića, člana Saveta za bezbednost saobraćaja grada Čačka, problem svuda u svetu, a ovakva predavanja su jedan od načina kako da se upravo mladima skrene pažnja na to koliko ljudski život zaista vredi i koliko su oni sami nekome bitni.

"U pitanju su mlada deca koja su relativno skoro dobila vozačku dozvolu i koja nemaju mnogo iskustva u saobraćaju. Mišljenja smo da ovo može itekako da im znači, prvenstveno kroz njihovu dalju edukaciju i bezbedno ponašanje u saobraćaju", rekao je Kuzmanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pogledajte spektakularan ulazak aviona u novi hangar Princ aviation

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA