EU i Niš obnavljaju deo tvrđave, kazamata - EU izdvaja milion evra

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Šef delegacije Evropske unije Emanuele Žiofre izrazio je danas u Nišu zadovoljstvo što će EU i Grad Niš zajedno raditi na unapređenju delova niške tvrđave - tačnije na renoviranju kazamata.

- Za taj projekat izdvojili smo više od milion evra, zajedno sa našim starim partnerima iz UNOPS-a radćemo na rekonstrukciji delova Beogradske kapije, na kazamata, koji će se pretvoriti u mesta za inovativnu delatnosti, renoviraćemo to mesto koje će poslužiti za atelje - kazao je Žiofre koji je sa ministarkom Tanjom Miščević i gradonačelnikom Dragoslavom Pavlovićem obišao tvrđavu nakon učešća na predstavljanju EU Nedelje mogućnosti.

Kako je rekao, tu se radi o zaštiti kulturnog nasleđa i naglasio da je projekat, s obzirom da se istorijski gledano Niš nalazi na raskršću civilizacija, deo integralne strategije koja će obuhvatiti ne samo grad Niš, nego i okolne opštine, gde će se raditi na očuvanju kulturnog nasleđa i podizanju socioekonomskog statusa uključenih opština.

- Ovo je jedan važan i prelep projekat, ali je jedan od mnogih koje smo radili i koje ćemo još raditi - rekao je on.

Podsetio je šta je do sada urađeno u okolini Niša.

- Izgradili smo gasni interkonektor između Bugarske i Srbije kako bismo omogućili da gas može da stiže i u druge delove zemlje. Zatim radimo na brzoj železnici između Beograda i Niša, što je projekat vredan 600 miliona evra, na što se naslanjaju veoma povoljni zajmovi od Evropske investicione banke i EBRD-a - kazao je on.

Dodao je da su takođe radili na rekonstrukciji železničke deonice od Niša do Dimitrovgrada.

- Radimo na izgradnji obilaznice železničke oko Niša", podsetio je ambasador i naglasio da sve to rade zato Evropska unija veruje da Srbija postaje polako njena članica, odnosno ide ka tom putu. Tu smo da pomognemo Srbiji da postane deo naše porodice - rekao je Žiofre.

Gradonačelnik Pavlović izrazio je veliko zadovoljstvo što je danas Delegacija EU u Srbiji u Nišu i zadovoljstvo što zajednički promovišu jedan lep projekat koji grad Niš i Srbija u saradnji sa Evropskom unijom izvode u Nišu.

- Ovo će biti izuzetno značajno za naše Nišlije, jer kada se kazamati budu renovirali i kada ateljei budu renovirani, to će značiti novi prostor za razvoj umetnosti i starih zanata u Nišu, jer će ti lokali biti stavljeni u funkciju delatnosti koje ljudi u Nišu rade - rekao je gradonačelnik.

Brojni su projekti, kako je Pavlović naglasio, koje je Evropska unija u saradnji sa Srbijom realizovala i posebno Nišu.

- Jedan od najvažnijih projekata koji se trenutno izvodi jeste izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Na lokaciji uliva Nišave u Južnu Moravu gradi se veliko postrojenje koje je najveće na Balkanu i bićemo ponosni na ono što Niš može da učini za zaštitu životne sredine i za naše buduće generacije - kazao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Grigorović: Opera Sestra Anđelika prića o ženskim pravima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Palilulac

    27. septembar 2024 | 14:43

    Pri kraju sam ovozemaljskog života a plašim se da neću doživeti to izmeštanje pruge koja ide kroz grad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA