Bačka Topola – Grad različitosti i zajedništva

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

U srcu Bačke, opština Bačka Topola gradi mostove između svojih etničkih zajednica, s posebnim fokusom na unapređenje života romske populacije kroz obrazovanje, zapošljavanje i sport.

Opština Bačka Topola, smeštena u srcu Bačke, poznata je po bogatoj istoriji, multikulturalnom karakteru i raznovrsnim etničkim zajednicama koje ovde žive. Sa populacijom od preko 33.000 stanovnika, opština obuhvata 38 naselja, a među njima posebno mesto zauzima romska zajednica.

Prema poslednjim podacima, u opštini živi oko 1.500 Roma, što čini približno 4% ukupnog stanovništva. Romska zajednica bavi se različitim delatnostima, od tradicionalnih zanata do modernih poslova u građevinskoj industriji, poljoprivredi i uslužnim delatnostima. Mnogi Romi su aktivni u sakupljanju i reciklaži sekundarnih sirovina, ali nezaposlenost, posebno među mladima, i dalje predstavlja veliki izazov. Lokalna samouprava prepoznaje ovaj problem i kroz različite projekte nastoji da obezbedi veću podršku i inkluziju romske populacije.

Jedan od ključnih prioriteta je obrazovanje romske dece. Lokalne škole, u saradnji sa opštinskim vlastima, pružaju posebne programe i stipendije za romske učenike, kako bi se omogućio jednak pristup obrazovanju. Programi obuke i dokvalifikacije za odrasle Rome takođe su deo lokalne politike, čime se pokušava povećati stopa zapošljavanja u ovoj zajednici. Poseban akcenat stavljen je i na rešavanje stambenih problema, kroz izgradnju socijalnih stanova i renoviranje postojećih domova.

Bačka Topola se može pohvaliti i značajnim kulturnim i obrazovnim institucijama. Osnovna i srednja škola, Narodna biblioteka i Kulturni centar igraju ključnu ulogu u očuvanju kulturne baštine i promociji multikulturalnosti. Takođe, bolnica i dom zdravlja pružaju osnovne zdravstvene usluge celokupnoj populaciji, uključujući i romsku zajednicu, uz poseban fokus na preventivne zdravstvene programe.

Sport je neizostavan deo života u Bačkoj Topoli, a jedan od simbola ove opštine je Fudbalski klub TSC Bačka Topola. Klub je doživeo renesansu u poslednjih nekoliko godina, uspešno se takmičeći u najvišim rangovima srpskog fudbala. Stadion TSC Arena, moderan sportski kompleks kapaciteta 4.500 mesta, predstavlja ponos grada i mesto okupljanja svih ljubitelja sporta, uključujući i romsku zajednicu, koja redovno prati utakmice i aktivno učestvuje u sportskim manifestacijama. Stadion je postao epicentar sportskih dešavanja ne samo u opštini, već i u širem regionu, što doprinosi promociji Bačke Topole na nacionalnom nivou.

Iako izazovi ostaju, saradnja između lokalne samouprave i romske zajednice u poslednjim godinama postaje sve čvršća. Inkluzija kroz obrazovanje, stambeni projekti i kulturne manifestacije pomažu u prevazilaženju socijalnih barijera, dok sport i zajednička okupljanja stvaraju prostor za bolje međusobno razumevanje i integraciju.

Bačka Topola je primer kako jedna lokalna zajednica može biti bogatija kroz različitost i kako zajednički napori mogu doneti svetliju budućnost za sve njene stanovnike.

(Telegraf.rs/A.N.)

Video: Grigorović: Opera Sestra Anđelika prića o ženskim pravima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SU 1

    27. septembar 2024 | 14:23

    Nije lako biti Nesrbin u Srbiji ali je malo lakše u Republici Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA