Umro Zlatko Tešan

 
N. S.
N. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Istaknuti slikar, likovni stvaralac i prosvetni radnik Zlatko Tešan preminuo je danas 26.9.2024. godine u 65. godini posle kraće bolesti.

Sahrana će se održati u petak, 27. septembra 2024. godine, u 13 časova, na Gradskom groblju u Bačkoj Palanci.

Zlatko je završio Akademiju likovnih umetnosti u Sarajevu, na smeru Vajarstvo, i bio je aktivno uključen u umetnički život Bačke Palanke. Radio je kao profesor likovne kulture u nekoliko škola u našoj opštini, kao i u opštini Bač, a takođe je bio učitelj crtanja i slikanja, te istaknuti pedagog. Bio je i prijatelj Udruženja likovnih stvaralaca "Petar Tomić" iz Bačke Palanke, gde je svojim savetima i podrškom dao veliki doprinos u radu i razvoju udruženja.

Vodio je školu slikanja i crtanja u Bačkoj Palanci i u Baču, pripremajući učenike za upis u srednje umetničke škole i akademije, uvek strpljiv i posvećen, sa nepogrešivim okom za talenat. Njegov rad obuhvatao je i restauraciju ikonostasa u samostanu u Baču, gde je oživeo mnoge stare i oštećene ikone, vraćajući im izgubljenu lepotu i duhovnost.

Zlatko je bio majstor umetnosti, kao i istinska inspiracija svima koji su ga poznavali. Bio je i istinski vizionar koji je svojim radom i prisustvom obogatio živote svih koji su ga okruživali. Svojom kreativnošću, nesebičnim delovanjem i ljubavlju prema umetnosti, ostavio je neizbrisiv trag u mnogim životima. Za svoje učenike, bio je mnogo više od nastavnika – bio je mentor, prijatelj i neumorni podržavalac njihovih snova. Njegova iskrena strast prema umetnosti odražavala se ne samo u delima koja je stvarao, već i u načinu na koji je prenosio tu ljubav na svoje učenike. Bio je uzor i inspiracija, ne samo kao pedagog, već i kao čovek koji je razumeo duboku povezanost umetnosti sa životom.

Uvek spreman da pruži ruku pomoći, podeli svoje znanje ili ohrabri druge, ali i da izmami osmeh, ostavio je za sobom umetnički trag, kao i duboko humanistički, koji će zauvek živeti u srcima njegovih kolega, prijatelja i učenika.

(Telegraf.rs/BAP Vesti)

Video: Porodica Bore Đorđevića i članovi benda Riblja Čorba pale sveće ispred kapele

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA