Vršnjačko nasilje je sve okrutnije: "Nekada su decu vaspitavali roditelji i škola, a danas i društvene mreže"

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Samo u poslednjih pet dana desila su se dva uznemirujuća događaja u osnovnim školima. Devojčice u Pančevu pretukle su 15-ogodišnjakinju ispred škole. Snimak se delio po društvenim mrežama. Tri sedmaka zlostavljala su, ponižavala i neprimereno dodirivala učenike petog razreda u muškom toaletu u školi u Barajevu. Anita Gvero, učiteljica i dugogodišnja koordinatorka tima protiv vršnjačkog nasilja u školi, situacije opisuje kao nikad okrutnije.

Anita Gvero navodi je usmeno vaspitanje pričom jedno, ali ukoliko dete gleda nasilje oko sebe koje je tolerisano, ono shvata da tako može da se ponaša.

- Nekada su decu vaspitavali roditelji, bake, deke, rodbina i škola. A danas, pored roditelja, tu su dominantne društvene mreže, na kojima se može svašta videti, a deca, kao što znamo, najviše uče po modelu - istakla je Gvero.

Deca često mogu da dođu u zabludu šta je zadirkivanje, a šta je nasilje.

- Oni još uvek razvijaju svoju psihu, razvijaju taj neki svoji put, da znaju upravo kako da kontrolišu i kanališu svoje emocije, dakle i dobre i loše. Ono na čemu mi radimo već dugi niz godina, to je kako da kontrolišu svoj bes, kako da iskažu kada nešto nije po njihovom, a da ne povrede druge - rekla je Gvero.

Zadirkivanje, ukoliko je kroz šalu i ukoliko se dete koje je možda predmet zadirkivanja smeje, može se tako i definisati.

- Sve ostalo nije zadirkivanje. Bilo što da kažete, bilo kome, koga ste povredili, vi ste izvršili jednu vrstu nasilja, psihičkog, kasnije možda i fizičkog, da ne govorim o društvenim mrežama i ostalo - rekla je učiteljica i dugogodišnja koordinatorka tima protiv vršnjačkog nasilja u školi.

(Telegraf.rs/RTS)

Video: Održana premijera u predstave "Meduza Suza" u Narodnom pozorištu Pirot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chriss23

    26. septembar 2024 | 09:53

    Priznajte da pojma nemate sta da radite, o drzavnim sluzbama i "strucnjacima" bolje da i ne pisem nista. Znaju samo kada stize plata. Eno u Zagrebu ispisali celo odeljenje zbog jednog divljaka.

  • Da..

    26. septembar 2024 | 08:36

    Kod nas bi se to onda reklo:"Dobro jutro,Kolumbo!"

  • Dzoni

    26. septembar 2024 | 10:02

    Društvene mreže nisu bezveze smišljene. Uništiš omladinu ,uništio si svet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA