Infarkt, stent, 3 bajpasa, a Milanu (89) nije u planu da uspori: Ujutru trči, kad bi stao "brzo bi došao kraj"

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Iako je na kraju devete decenije života, Milan Matijević piše knjige, vodi Društvo za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, učesnik je svih kulturnih manifestacija, svakodnevno trči i "u prste“ zna datume svih istorijskih događaja u vezi sa Kraljevom, piše portal Krug.rs.

Infarkt, ugrađeni stent, tri bajpasa – ništa od toga nije moglo da uspori Milana Matijevića iz Kraljeva. Iako ima 89 godina, svako jutro započinje trčanjem, a sa atletskih takmičenja i dalje se vraća sa medaljama.

Ja sam stalno bio u nekoj dinamici. Radio sam u privredi, na veoma odgovornim mestima, gde sam morao da dođem na posao prvi, a poslednji da izađem sa posla. To me je, na neki način, disciplinovalo i uglavnom volim tu tačnost, volim da se borim, kako na sportskom polju, tako i u životu – priča za portal Krug Matijević.

Kao uspešni atletičar i neko ko je dugi niz godina vodio Atleski klub Kraljevo, zaslužan je što je 1972. godine izgrađen atletski stadion i popularisan ovaj sport.

– Upravo on nam je obezbedio ovo danas što imamo, jer da nije bilo tog prvog atletskog stadiona, svakako ne bi bilo ni ovih uslova koje danas imamo za bavljenje atletikom – smatra Milan Kostić, sekretar Atletskog kluba Kraljevo.

O Kraljevu zna i ono što ne piše u knjigama

Osim što je uspešnan sportista, Milan je i doktor ekonomskih nauka, koji je tokom svog radnog veka bio direktor Robne kuće „Beograd” u Kraljevu, Šumsko-industrijskog kombinata „Jasen”, stručnjak u Regionalnoj privrednoj komori, a bio je i potpredsednik opštine, predsednik Društva ekonomista Kraljeva, osnivač i prvi predsednik Zavičajnog društva Kraljevo. Predsednik je Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula”, a decenijama unazad i najznačajniji hroničar grada.

Milan Matijević je hodajuća riznica. Ako ste nešto zaboravili, ako neki podatak ne možete nigde da nađete, pitajte Milana Matijevića, on ništa ne zaboravlja – kaže Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika za kulturu.

Rođen 1935. godine Milan Matijević bio je aktivni učesnik i svedok privrednog, kulturnog i sportskog života Kraljeva, o čemu je napisao 25 knjiga, a iako je više od 20 godina u penziji, i dalje svakodnevno piše.

"Ako bih se opustio, brzo bi mi došao kraj"

–To je jedan stil života, Ja ne mogu kao penzioner da se povučem i da kritikujem sve oko sebe. Ne bih mogao da se snađem u životu ako nešto ne bih radio, jer sam uvek radio. Ako bih se opustio, smatram da bi brzo došao kraj – uveren je naš sagovornik.

U želji da dočara građanski život u vreme nastanka Kraljeva, pisao je o kafanama, iako ih nije često posećivao, pa je među njegovim knjigama i ona sa nazivom „Kraljevačke kafane“.

– Imao sam prijatelja, Mile Glista smo ga zvali, čuo je da je knjiga objavljena i izlazi on iz kafane „Pariz“, malo pripit i kaže meni: „Šta ti, Milanče, to pišeš kad nikad nisi ušao u kafanu, a ja mu kažem ti si sad bio u kafani i šta si video – ništa, e ja retko idem, ali vidim svašta – priseća se Matijević.

Imajući u vidu njegov aktivan život mnogi ga pitaju kada planira da ostari i uspori tempo, a on odgovara da mu to nije u planu.

– Ja bih najviše priželjkivao da završim sve to kad prođem crtu na cilju i zbog toga treba čovek do poslednjeg trenutka da bude aktivan, da bude optimista i da bude raspoložen.

(Telegraf.rs / Krug.rs)

Video: Baka Petra imala je infarkt zbog Đokovićevog meča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA