Četvoro piju, peti im sipa u čašice, pa ih bezbedno vraća kućama: Sitno se odbrojava do početka Rakijade

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Ove subote, srpska prestonica violine biće posvećena čuvenoj srpskoj šljivovici, ali i ostalim rakijama koje se tradicionlno proizvode u ovom delu Srbije. U selu Pranjani održava se još jedna čuvena rakijada.

Kada je reč o prijavama ekipa koje će se takmičiti, propozicije su sledeće: ekipa se sastoji od pet članova, od kojih četvoro pije, a peti član je zadužen da sipa rakiju članovima svoje ekipe i da ih nakon takmičenja bezbedno vrati kući, odnosno u smeštaj. Takmičenje se sastoji od tri kruga, tj. tri discipline.

- U prvom krugu takmičari probaju tri različite bezbojne voćne rakije i određuju njihovu vrstu i jačinu, drugi krug podrazumeva da svaka ekipa ispije 750 mililitara rakij , a treći još dodatnih 750 ml rakije. Prelazak preko grede položene na zemlji završni je deo takmičenja - kažu za RINU organizatori.

Štandovi će biti otvoreni od 13 sati, a svečano otvaranje manifestacije počinje sat vremena kasnije, u 14 časova uz bogat kulturno umetnički program, zdravičare, folkloraše, trubače i violiniste. Pre samog takmičenja u ispijanju rakije koje počinje u 15 sati, biće ocenjene najbolje pite i gibanice što će mnogima osigurati da izdrže ovu neobičnu utakmicu sa čašicama.

- Takmičari će se oprobati u ispijanju rakije, ali i prepoznavanju bezbojnih rakija, a umeće prelaska preko grede i izvlačenje natega samo su deo takmičenja koje će itekako biti zanimljivo. Ukoliko budu u prilici, a iskreno se nadamo da hoće, dodela nagrada i priznanja za takmičenje u ispijanju polanirano je oko 16: 30,a tada će biti nagrađene i domaćice i domaćini u vidu priznanja za najbolju gibanicu - dodaju organizatori.

(Telegraf.rs)

Video: Održana akcija civilno-vojne saradnje "Otvoreni dan"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorčivije Vr

    25. septembar 2024 | 12:21

    Uvedeno takmičenje i propisi i za pijandure,država zaradi na porezu a ljude boli glava kada se probude,taksi vozač trlje ruke jer je zaradio i svi idu dalje,...selo gori a baba češlja svoju vunu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA