Baka Verka je najstarija Srpkinja na Kosovu: Živi sa 13 praunuka, veruje da će doživeti i ovo

 
K. P.
K. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

U selu Čuljkovce u planinskom delu opštine Novo Brdo živi baka Verka Đorđević, kako se veruje, najstarija srpkinja na Kosovu i Metohiji. Rođena je ako je suditi po knjigama u koje je, kako njen sin Stojan kaže naknadno upisana, pre pune 94 godine, ali je izvesno starije dobi jer se u vreme Kraljevine Jugoslavije upis u knjige rođenih vršio tek pošto dete napuni pet -šest godina i preživi "ovčije boginje".

Zna i seća se baka Verka preživljavanja gladnih godina, a potom i Drugog svetskog rata u kome su je, kako kaže, zajedno sa devojčurcima iz sela roditelji krili po šumi od Bugara i Arnauta.

U njenom zajedničkom domaćinstvu u kome žive četiri generacije baka Verka zna imena svih 13. praunučadi i veruje da će ubrzo saznati i ime jednog od pripadnika pete generacije Đorđevića.

"Srećna sam kako ne bih bila. Sva deca, unuci i njihova deca su mi zdrava, a ja evo udrvenila sam se, trajem", izgovara i hvata kudelju vune jer je od jutra već isplela jedan par čarapa.

Prede vunu i plete dnevno par čarapa pa kako kaže njena snaja Radmila, pretvorila se u mašinu za pletenje, pošto se verovatno približila cifri od deset hiljada ispletenih pari čarapa.

"Ne staje. U cik zore kad pevci zapevaju ona je na nogama sa preslicom ili iglama u rukama ili češlja vunu dok se rosa ne digne", izgovara Radmila i dodaje da je Verka ove godine skupila bar pet šest kazana šljive i isto toliko krušaka.

Tajna njenog dugog i zdravog života je zdrava ishrana, mir i spokoj u kući jer bez toga, kako kaže, život nema smisla niti treba živeti.

U ovom domaćinstvu u kome su četvorica njenih unuka sa suprugama zaposleni, uloge su podeljene.

Stojan čuva stado od 120 ovaca sa tridesetak koza i pet krava. Radmila zajedno sa snajama muze i siri, a Verkini unuci i dvojica praunuka, stidenti Mašinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, tokom letnjeg perioda skupili su više od 3.000 bala sena, a od pre desetak dana su zaorali desetak hektara njiva za jesenju setvu.

U ovoj porodici stasava, kako muzički kritičari kažu, nova zvezda solo pevanja etno muzike.

Verkina praunuka Nevena učenica osmog razreda osnovne i trećeg razreda poznate Muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Stanišora kod Gnjilana ulazi na velika vrata etno muzičke scene.

Njena majka Stanica ističe da ne zna na kojim je festivalima po centralnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji učestvovala te da je na festivalu "Smederevska jesen" pobrala sve pohvale i dobila ponudu da snimi svoj prvi hit.

"U ovom trenutku najbitnije je da Nevena nastavi sa redovnim školovanjem da krene putem njene braće koji će se verujem vratiti u Čuljkovce i produžiti lozu Đorđevićsa", reče ona dodajući da Nevena žudi za novijim tipom sintisajzera pošto postojeći više ne može da joj koristi.

U Čuljkovicima izuzev ove prodice u prečniku od nekih tri do četiri kilometra nema žive duše i zbog toga su Đorđevići, kako kaže Stojan, oslonjeni jedni na druge uvereni da ih sloga i redovan odlazak u obližnji manastir Draganac čuva i garantuje im napredak.

(Telegraf.rs/N.Z.)

Video: Privremene insitucije u Prištini ulicu u Banjskoj nazvale po poginulom albanskom policajcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA