Zaljubljen kao konj, ali bukvalno: Pastuv Cigo zaskočio kobilu Bebu naočigled publike na Konjičkom saboru

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Brojne su manifestacije koje se tokom čitave godine održavaju u Srbiji, ali Konjički sabor koji se održava u Svilajncu više od jedne decenije svakako je jedinstven. Počeo je skromno i na inicijativu lokalnih ljubitelja konja, a danas se pretvorio u pravi događaj na koji stižu konji i čeze iz čitavog regiona.

- Pet godina držim konje, nije jeftin sport, ali kad nešto volite ništa nije skupo. Ja lično ne žalim novaca. Kobila košta oko 2200 evra, ona bela prikolica negde oko 3700 do 4000, špiditer sam uvezao iz Švajcarske oko 4000 i nije mi žao ni jednog dinara. Imamo kobilu koja nam je miljenica, sa njom se ja ne takmičim, ja sam zadužen samo za njen vizuelni izgled a jaše je moja ćerka Natalija koja ima 13. godina i ona obožava ovaj sport. Kobila je samo za izložbe i sajmove. Ne zna da šparta, danas mehanizacija služi za te poslove, nekada su konji to radili, a danas ih koristimo samo za dušu - kaže za RINU Jovica Trikić koji je kako kaže stigao iz vlaške republike.

Upravo njegova kćerka, trinaestogodišnja Natalija Trikić jedan je od najmlađih džokeja na Konjičkom saboru u Svilajncu, a ove godine čak i ne nastupa prvi put.

Konjički sabor, Svilajnac Foto: RINA

- Obožavam konje, možda deluje kao opasan, ali za mene je to najlepši sport na svetu. Takmičila sam se u Svilajncu prethodne dve godine, a u julu sam se takmičila i u Jagodini u parkuru i osvojila sam drugo mesto. Zatim sam se tkamičila u Svilajncu 2022. godine, tu sam osvojila pehar za najlepšu kobilu, za najlepšeg konja i volim taj sport koji me dosta privukao. Sada planiram da se profesionalno bavim preskakanjem prepona - kaže Natalija koja je svoju kobilu naučila da klekne kada želi da je uzjaše.

Inače, na Saboru se dogodila i jedna kako kaže Slaviša Jevremović iz sela Kušiljevo, svadba. Naime njegov konj Cigo danas je našao srodnu dušu pa je pala "ljubav na prvi pogled". Kobila Beba nije odolela ovom stasitom pastuvu pa će naredne godine na Saboru ona najverovatnije stići sa ždrebetom. Bio je to događaj koji je dobio aplauz u na sajmištu u sred Svilajnca.

Ova manifestacija je osnovana pre tačno 11. godina. Naime, određen broj odgajivača konja došao je do ideje da bi to jednostavno mogla da bude jedna od boljih manifetsacija, ne samo u Pomoravlju, nego i u samoj Srbiji.

- Na početku je manifestacija brojala vrlo mali broj ljudi, bilo je tu možda nekih 10-ak učesnika. Svake godine uz velike napore, odnosno marekting, manifestacija se širila i dobila jedan veći obim. Danas imamo oko 30-ak zaprega, i preko sto konja, što je za ovaj deo Srbije veliki skup odgajivača i ljubitelja konjičkog sporta i ljubitelja ovih životinja - kaže Vladan Jovković, predsednik kluba i dodaje da je prošle godine Sabor otvorio svetski šampion u vožnji svih zaprega Karli Hodi iz Mađarske.

Manifestacija je celodnevna a zastupljene su razne discipline koje obuhvataju reviju konja, dvopreg, četvoropreg, štrapacijadu, endurans takmičenje, potom takmičenja za najmlađe vozače i najmlađe jahače. Joković kaže da im je glavni oslonac Opština Svilajnac.

- Oni su bili osnov ovako velike organizacije, bez njih mi ne bi smo mogli to da uradimo.Pomoć predsednika Milanovića nam je dragocena i bez pomoći Opštine Svilajnac, mi to ne bi smo mogli da realizujemo - naglasio je Jovković.

(Telegraf.rs)

Video: Moglo je biti opasno, da su ishitreno izleteli: Dva konja zaustavila saobraćaj na Zlatiboru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA