#EUzaTebe: Inovacijama do globalne konkurentnosti

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Srbija nastavlja da gradi svoju poziciju kao lider u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja u regionu. U okviru Evropske nedelje mogućnosti, Fond za inovacionu delatnost je svečano predstavio rezultate IPA 2019 projekta "Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća", kojim je odobreno 20,9 miliona evra za podršku 96 projekata inovativnih preduzeća širom Srbije. Ova sredstva će značajno unaprediti konkurentnost malih i srednjih preduzeća i omogućiti im pristup novim tržištima.

Svečanost Fonda, održana u Evropskoj kući u Beogradu, okupila je visoke zvaničnike Vlade Republike Srbije i Delegacije Evropske unije, kao i predstavnike privrede i akademije, naglašavajući uspešnu saradnju Srbije i EU u razvoju inovacija i ekonomskog rasta kroz zajednička ulaganja. Početak svečanosti obeležen je zvaničnom potvrdom nagrađenih projekata, uz čestitke preduzećima koje su uputili Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost, Dejan Šuvakov, menadžer programa u Delegaciji EU u Srbiji, i Vladimir Radovanović, pomoćnik ministra za nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

Kontinuirana saradnja Srbije i Evropske unije doprinela je izgradnji snažnog inovacionog ekosistema, koji je usmeren ka stvaranju savremene i konkurentne ekonomije, zasnovane na znanju, inovacijama i naprednim tehnologijama.

-Ova sredstva nisu samo finansijska podrška, već strateško ulaganje u dugoročni razvoj Srbije. Mala i srednja preduzeća su stub ekonomskog napretka naše zemlje, čine 90 odsto privredne aktivnosti i nose najveći potencijal za podsticanje inovacija, otvaranje novih radnih mesta i jačanje konkurentnosti Srbije na globalnom tržištu - istakla je dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i dodala da je "Fond za inovacionu delatnost, kroz čije programe smo ostvarili značajne rezultate, odigrao ključnu ulogu u pružanju finansijske i stručne podrške za razvoj inovativnih projekata, u koje je do sada uloženo više od 114 miliona evra".

-Naš cilj je da ojačamo poziciju Srbije kao regionalnog lidera u inovacijama i tehnološkom napretku. Zajedno sa našim partnerima iz Evropske unije, stvaramo uslove koji omogućavaju da naši naučnici i preduzetnici dostignu svoj pun potencijal, čime Srbija postaje sve konkurentnija na globalnom nivou - zaključila je ministarka Begović.

Projekat, čija je ukupna vrednost 26 miliona evra, finansira se iz Pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA 2019) i budžeta Republike Srbije, sa ciljem jačanja inovacionih kapaciteta i povećanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Fond za inovacionu delatnost, koji više od decenije podržava srpsku inovacionu zajednicu, ovim projektom dodatno je osnažio kapacitete malih i srednjih preduzeća, ubrzao razvoj inovativnih rešenja i doprineo većoj povezanosti između nauke i privrede. Razvoj novih rešenja pokriva širok spektar industrijskih oblasti, uključujući informacione tehnologije, mašinstvo, elektroniku, energetsku efikasnost i druge.

-Srbija je sada u poziciji da postane regionalni centar za tehnološki napredak. Naši zajednički napori, usmereni na razvoj preduzetništva, istraživanja i inovacija, direktno su doprineli stvaranju uslova za brzu i efikasnu primenu novih tehnoloških rešenja u praksi. Pokazali smo se kao ključni partner u izgradnji inovacionog ekosistema koji omogućava održivi ekonomski rast Srbije - tokom izlaganja na svečanosti izjavio je Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

On je dodao da je Evropska unija od samog početka aktivni i ključni partner u ovom procesu. "Sa podrškom za novih 96 projekata kroz Fond za inovacionu delatnost, osiguravamo da srpska preduzeća imaju sve potrebne resurse za inovacije i globalnu konkurentnost. Ulaganja Evropske unije, u vrednosti od više od 90 miliona evra u celokupan inovacioni sektor, dokazuju našu posvećenost izgradnji moderne ekonomije Srbije, zasnovane na znanju i inovacijama. Ova saradnja predstavlja temelj dugoročnog rasta i novih mogućnosti za srpske građane i preduzeća", istakao je ambasador Žiofre.

Tokom svečanosti, poseban akcenat stavljen je na preduzeća koja su postigla značajne rezultate uz podršku programa Fonda. Jedan od primera dobre prakse predstavio je startap ECO Hive, koji je demonstrirao svoj inovativni proizvod košnice budućnosti, za automatsko uklanjanje pčelinje grinje - varoe, dokazujući da inovacije u Srbiji mogu imati globalni uticaj i rešavati stvarne svetske izazove. Zahvaljujući ovoj inovaciji, pčelari mogu biti sigurni da će njihovi proizvodi ostati potpuno organski, a njihove pčele zdrave i produktivne.

-Bez podrške Fonda i Evropske unije, naš put bi bio znatno teži. Njihova finansijska i savetodavna pomoć omogućila nam je da ostvarimo svoj cilj i ponudimo tržištu proizvod koji pomaže pčelarima širom sveta - izjavio je Nikola Teomirović, osnivač startapa ECO Hive.

Tokom implementacije EU Projekta Fond je sproveo dva javna poziva za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija u okviru programa podrške, a pristiglo je ukupno 617 predloga inovativnih projekata.

Pregled inovativnih projekata u okviru prvog javnog poziva

Pregled inovativnih projekata u okviru drugog javnog poziva.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Privremene insitucije u Prištini ulicu u Banjskoj nazvale po poginulom albanskom policajcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA