Uvedeno obavezno služenje vojnog roka, ali kako će tačno izgledati obuka novih vojnika? Evo šta je poznato!

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 7

Iako je već prošlo par dana od kako je objavljeno da se ukida suspenzija obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji, tema je i dalje goruća, narod ima mnogo pitanja bez odgovora jer detalji još nisu precizirani. Jedno od njih je upravo oko nove službe - trajanje vojnog roka je smanjeno, kako će sad izgledati i šta će se učiti?

Među prvim informacijama koje su dospele do javnosti jeste da se ništa neće drastično promeniti kada je u pitanju služenje vojnog roka. Ipak, vojni rok je skraćen, pa narodu nije bilo najjasnije šta će za to vreme kadeti zapravo moći da savladaju i da nauče.

Podsećanja radi, u pitanju je period od 75 dana, kako je ranije napomenuto, 60 dana obuke i 15 dana vežbe.

Srećom, general major Tioslav Janković, načelnik operativne uprave Generalštaba Vojske Srbije, prezentovao je nešto jasniju sliku iako će pojedinosti tek postati jasnije početkom naredne godine ili možda čak bliže septembru, mesecu u kom se u kasarnama očekuju novi regruti.

Prvi mesec obuke

Ako je suditi prema trenutno dostupnim informacijama, taj prvi mesec je zamišljen kao neki vid integracije mladića u sistem Vojske Srbije, samo, reklo bi se, ubrzano.

- Prvih mesec dana vojnici bi imali opštu individualnu obuku u okviru koje bi naučili da koriste i da održavaju lično naoružanje - kazao je general major.

Vojska Srbije - odobrene Foto: Nikola Anđić

On je pojasnio da bi fokus uz to bio na tome da kadeti savladaju i upotrebu zaštitne opreme, ali i osnovne sadržaje iz prve pomoći.

- Naučiće da se kreću na bojištu, da izrađuju zaklone, da nauče elemente stroja i obuke - kazao je general major Janković.

Podsetimo, prva generacija koja će biti obuhvaćena novim programom 2025. podrazumeva mladiće od 19 do 27 godina, odnosno 30 godina za one koji u međuvremenu budu odlagali vojni rok. Za žene, služba će biti na dobrovoljnoj bazi.

Drugi mesec obuke

Ako je prvi mesec zamišljen kao vid integracije, drugi možda može da se sagleda kao vid specijalizacije. Naravno, usled broja dana, takođe ubrzan i, pretpostavlja se, u zavisnosti od toga kako se kadeti pokažu i koliko savladaju veštine iz prethodnog meseca.

General major Janković je pojasnio da je u ovom periodu obaveznog služenja vojnog roka, predviđeno da mladići i devojke koji obuku uniforme steknu neka znanja vezana za svoju vojno evidencionu specijalnost.

Prikaz naoružanja Vojska Srbije Foto: Nikola Tomić

Ipak, on je pomenuo i da postoji mogućnost da ta znanja ne budu potpuna, međutim napomenuo je da će biti dovoljna za ono što je predviđeno i što se očekuje od kadeta.

Poslednjih 15 dana

Za poslednjih 15 dana od starta se govorilo da će biti u pitanju vežbe prethodno savladanog.

Kako je objasnio general major Janković, tada bi vojnici u okviru tima tebali da "daju svoj doprinos". Pretpostavlja se da će akcenat biti postavljen na svemu što je sa njima pređeno u periodu od dva meseca obuke.

General major Janković je pojasnio da bi tada trebali da sagledaju svoje mesto i ulogu u okviru jedinica koje će biti slične ili iste onim u kojima će biti raspoređeni kasnije kao rezerni vojni obveznici.

Prvi vojnici u kasarnama u septembru

Iako još nije poznato kada će početi da pristižu pozivi i koverte, osim da se očekuje već u prvim mesecima 2025. godine, ono što jeste znano to je da se prva grupa vojnika u kasarnama očekuje u septembru naredne godine.

Kao i ranije, postojaće opcije odlaganja služenja vojnog roka ukoliko je to neophodno, a i prigovor savesti ostaje kao mogućnost iako će pojedinosti oko toga biti izmenjene u narednom periodu.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte kako izgleda nova autobuska stanica u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA